Eltaf flydde till skolan i Tierp

Eltaf Hossein flydde från Pakistan för ett bättre liv. Väl i Sverige flydde han från Skåne till Tierp för att få studera det han ville. Nu kanske han måste åka tillbaka till Skåne igen.

Ensamkommande. Den 17-årige Eltaf Hossein flydde från Pakistan för ett bättre liv. Väl i Sverige flydde han från Skåne till Tierp för att få studera det han ville.

Ensamkommande. Den 17-årige Eltaf Hossein flydde från Pakistan för ett bättre liv. Väl i Sverige flydde han från Skåne till Tierp för att få studera det han ville.

Foto: Kjell Sjöberg

Svalöv2018-02-21 19:00

Migrationsverket har beslutat att Eltaf Hossein ska bo och studera i Svalövs kommun i Skåne. Själv vill han helst vara i Tierp.

– Jag vill studera på vård- och omsorgsprogrammet - i Skåne fick jag inte den möjligheten. Här får jag däremot göra det, berättar Eltaf Hossein.

Eltaf, som i dag är 17 år, kom till Sverige i oktober 2015, efter en lång flykt som gick från Quetta i Baluchistan i västra Pakistan, via Iran, Turkiet och Grekland till Sverige. Ursprungligen kommer han från Afghanistan och tillhör den shiamuslimska minoritetsgruppen hazarer. Han har dock bott nästan hela sitt liv i Pakistan och gått åtta år i skolan där.

– Efter åttan fick jag inte studera vidare. Istället fick jag börja arbeta med min pappa och laga bildäck. Det var ett tungt och svårt arbete, förklarar han.

Amnesty International har i flera rapporter berättat om det våld och den diskriminering som hazarer utsätts för i Pakistan. Detta har gjort att många av dem valt att fly från Pakistan till andra delar av världen.

För att få möjligheten att studera och kanske få ett bättre liv bestämde sig Eltaf för att lämna Pakistan.

LÄS MER: Tierpbo anmäler skånsk kommun

Han berättar att flykten till Sverige var lång och tuff.

– Man fick kämpa för att klara det, säger han.

Han går nu sin andra termin på vård- och omsorgsprogrammet på Högbergsskolan. Målet är att studera vidare på universitet till sjuksköterska och sedan jobba som ambulanssjukvårdare.

Men även i Sverige har han fått kämpa - nu för att få möjligheten att studera det han vill.

När han kom till Sverige placerades han av Migrationsverket i Svalöv. Den skånska kommunen hittade ett familjehem i Hållnäs där Eltaf bodde i åtta månader. Därefter bodde han hos en annan familj i Tierp.

I juli förra året sade Svalövs kommun upp avtalet med familjen och ville ta hem Eltaf till Svalöv.

– Jag sa att det var okej om Svalöv kommun tog hem mig innan gymnasieskolan skulle börja i höstas. Det gjorde dom inte, så jag började på vård- och omsorgsprogrammet på Högbergsskolan, förklarar han.

Eltaf berättar att han hann med två månaders studier på Högbergsskolan innan han fick lov att åka tillbaka till Svalöv.

Hur blev det med studierna i Svalöv?

– Ganska snabbt fick jag veta att de inte kunde hjälpa mig. Jag skulle inte få studera vidare på vård- och omsorgsprogrammet, utan jag skulle få läsa en del allmänna ämnen. Så jag gick inte i skolan där utan jag låg mest hemma och sov och gjorde ingenting, säger han.

Han berättar att han under hela tiden i Skåne längtade tillbaka till skolan i Tierp och sina vänner.

– I början på december flydde jag tillbaka till Tierp. Socialförvaltningen i Svalöv var på boendet den dagen när jag flydde och de gjorde ingenting när jag stack, berättar han.

Väl tillbaka i Tierp fick han ganska omgående komma tillbaka till skolan.

På skolan hjälpte de honom att kontakta de sociala myndigheterna i kommunen för att få hjälp med ett boende.

– Socialen i Svalöv sa att det inte gick att lösa boendefrågan. Så de första veckorna i Tierp bodde jag hos en landsman i Skutskär. Därefter har jag och en annan afghansk kille bott hos en av de biträdande rektorna på Högbergsskolan, berättar han.

Att han avvikit från Svalövs kommun och den skola han egentligen ska gå på gör att han inte får någon dagersättning från Migrationsverket.

– Varför är det så, allt jag vill är att då studera på vård- och omsorgsprogrammet och det får jag göra här i Tierp, frågar han sig.

Flyktingmottagande

Om en person vill söka asyl i Sverige så registreras dennes ansökan hos Migrationsverket. Medan ansökan behandlas av Migrationsverket har den sökande rätt att vistas i Sverige.

Om den asylsökande är under 18 år så beslutar Migrationsverket i vilken kommun och i förekommande fall med vem eller vilka som den asylsökande ska bo. I kommunen får den asylsökande sedan hjälp med boende, sysselsättning och eventuell skolgång.

I dagsläget finns ett tiotal personer som är under 18 år i Tierps kommun som sökt asyl i Sverige.

Källor: Migrationsverket, Länsstyrelsen, Tierps kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!