"Du får jobba mycket hårdare för din fisk i dag"

Fisken i älven minskar - men ändå är det många som lockas till Dalälven och Älvkarleby för fisket.

I dag får man jobba hårdare för att få upp fisk i Daläven än för tio år sedan.

I dag får man jobba hårdare för att få upp fisk i Daläven än för tio år sedan.

Foto: Kjell Sjöberg

Fiske2019-04-15 12:00

– Ska man fiska lax eller havsöring då är det här ett av de ställen man verkligen måste åka till i Sverige, säger Peter Augustsson som regelbundet åker till Älvkarleby för fisket.

Han och flera andra fiskare förklarar att Älvkarleby och Dalälven lockar trots att mängden fisk minskat rejält sedan början på 1990-talet.

– I går fick jag en rejäl havsöring som var längre än 45 centimeter och vägde knappt två kilo. I dag har jag inte fått något napp trots att jag varit här hela dagen, konstaterar Peter.

Enligt Älvkarleby sportfiske som ansvarar för försäljningen av fiskekort så drog sportfiskare upp drygt 573 havsöringar i Dalälven förra året medan det för trettio år sedan drogs upp drygt femtusen.

Vid Älvkarleby fiskecamp träffar vi Nils-Göran Andersson och Inge Andersson från Älvkarleby som båda fiskat i Dalälven sedan 1980-talet. Båda två bekräftar den bild som flera andra sportfiskare tecknar om att tillgången på fisk minskat.

– Du får jobba mycket hårdare för din fisk i dag. För tio år sedan kunde då få upp mellan trettio och fyrtio havsöringar på en dag här. Nu får du vara glad om du får upp en eller ett par, säger Nils-Göran Andersson.

Inge Andersson menar att fisken minskat rejält, framförallt de sista tio åren.

Båda menar att det finns en mängd faktorer som påverkat fiskbeståndet så som sälar, trålningsfartyg och skarv. Det som de båda lyfter fram som det huvudsakliga skälet är dock skarvfågelns närvaro i området.

– Skarven både tar och skadar mycket fisk när den jagar. Det påverkar fisket, men även sälens närvaro påverkar en del, säger Inge Andersson.

Ismet Uzun är platschef på Älvkarleby fiskecamp. Han förklarar att tillgången på fisken ofta diskuteras på campen.

– Visst märker vi av samtalen kring tillgången på fisk, men när jag tittar i vårt bokningssysten så ser jag att 100 av 133 campingplatser är bokade i år samt att bokningsläget är bra när det gäller de 33 stugorna, förklarar Ismet Uzun.

Han konstaterar visserligen att många gäster, både från Sverige men även Italien och Tyskland, kommer till campen för fiske, men att många söker sig dit, även för lugnet och avskildheten.

I början på 1990-talet köptes drygt 12 000 dagskort för fiske i älven. I dag är den siffran nere på drygt 3 600.

– Området har fortfarande en stor attraktionskraft och lever till viss del på sitt rykte om att vara ett fiskrikt område. Visst finns det fisk här men statistiken talar ändå sitt tydliga språk. Man märker att många som varit här under åren nu börjar droppa av och i stället väljer andra ställen för sitt fiske istället för att komma hit, förklarar Nils-Göran Andersson.

Havsöring

Havsöringen är en vandringsfisk som ingår i familjen laxfiskar och finns i de norra och nordvästra delarna av Europa, Island och de brittiska öarna samt delar av Ryssland. Arten har även planterats in i Nordamerika och på flera andra kontinenter.

Fisken liknar laxen men är fläckigare både på kropp liksom på gälar och och ryggfena samt även nedanför sidolinjen.

Fisken kan väga upp till 15 kilo och bli dryga metern lång.

I Sverige finns fisken finns både på ost- och västkusten samt i älvar och åar.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!