I flera månader har Christer Landén (SD), ersättare i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige i Tierp, skrivit inlägg på sin facebooksida där han uttrycker hat mot muslimer, romer och kvinnor. Sent på måndagskvällen meddelade partiet att Tierpspolitikern nu lämnar sina uppdrag inom kommunen.

När UNT på tisdagen berättar om några av de hatfyllda inläggen på facebook för Simon Alm, som har en rad poster inom Sverigedemokraterna i Uppland, ser han allvarligt på det inträffade.

– Utifrån det du redogjort för tycker jag att det låter som en det är en person som inte borde vara företrädare för Sverigedemokraterna.

Artikelbild

De facebookexempel som UNT läser upp är "mycket vulgära och olämpliga", enligt Simon Alm. Däremot kan han inte se att det skulle handla om regelrätt rasism som har uttryckts i Landéns inlägg.

– Rasism anspelar ju på hudfärg och värderar olika etniciteter och det kan jag inte uppleva att han sagt något om. Däremot nedvärderar han människor på ett sätt som inte är lämpligt för en företrädare för Sverigedemokraterna.

Under tisdagkvällen hör Simon Alm av sig till UNT, han har då satt sig in mer i händelserna och säger att vissa av inläggen, som han tidigare inte hade kännedom om, ger uttryck för rasism.

– Det här inlägget där han skriver ”Sparka ut zigenarpacken!”, det kan inte accepteras utifrån vår nolltolerans mot rasism. Det går inte att tolka på något annat sätt än att det är rasistiskt.

Enligt Simon Alm gick Sverigedemokraterna i Tierp till val med en kommunlista där sex personer figurerade. Men där stod Christer Landén inte med. Trots detta har han kunnat få en plats som ersättare i både kommunfullmäktige och i kommunstyrelsen.

– Föreningen valde att inte låsa listan och då har man fått den här personen. Det är tacksamt att han väljer att lämna uppdraget med omedelbar verkan. Det kommer i stället förhoppningsvis in en representant med våra värderingar.

Är sådana här åsikter otänkbara i ert parti?

– Var och en får tycka vad de vill men ingen ska företräda partiet om de uttrycker sig vulgärt och avviker från kommunikationsplanen.

Hade Christer Landén kunnat sitta kvar i partiet med de här åsikterna?

– Våra företrädare ska följa den kommunikationsplan som partiet har tagit fram där vi är tydliga med att vi inte ska ha vulgäriteter när vi är företrädare för partiet. Var och en ska uttrycka sig med god ton och vara saklig, helst.

Hur gör ni på lokal nivå för att se till att det inte ska förekomma rasism inom partiet?

– Lokalt gör vi vad vi kan för att det inte ska vara med företrädare som inte uttrycker sig enligt kommunikationsplanen. Personer som uttrycker sig på ett väldigt olämpligt sätt blir föremål för medlemsutskottet att titta på.

De här facebookinläggen borde hans partikamrater ha kunnat se. Borde man då inte kunna bestämma att han inte borde vara representant för partiet?

– Jag vill inte lägga mig i hur Tierps kommunförening jobbar med att ha uppsyn över sina företrädare, men jag hoppas att man inom kommunföreningen har god kännedom om de personer de själva har lyft fram. Han har nyligen kommit in i kommunfullmäktige och det är rimligt att anta att kommunföreningen inte har hunnit kolla upp Christer Landéns inlägg på facebook och andra forum där han kan ha varit verksam.

Fotnot: UNT har sökt Sverigedemokraternas gruppledare i Tierp, Joakim Larsson, men utan resultat.