I torsdags kom nyheten om att Region Uppsala vill göra en omorganisation i primärvården. För länets del innebär förslaget att både Tierp och Östhammar får kraftigt försämrade öppettider på sina jourmottagningar och att kommuninvånarna blir tvungna att åka till Akademiska sjukhusets akutmottagning nattetid. Kritiken är hård både i Östhammar och Tierp.
– Jag hade önskat att Region Uppsala kunde ha haft en dialog med förtroendevalda och medborgarna innan man kom med det här förslaget. Det förefaller som Regionen vill forcera ett beslut utan möjlighet till en dialog, säger Jacob Spangenberg (C), kommunalråd i Östhammar.
Beslutet kommer att fattas på vårdstyrelsens nästa möte den 20 mars. I Östhammar har man startat en namninsamling mot förslaget. Mari Edvardsson Jansson har skrivit på.
– Det handlar om trygghet. Man ska inte behöva åka till Uppsala för att få hjälp. Hur ska vi få folk att vilja flytta hit när man skär ner så här, säger Mari Edvardsson Jansson.
Även i Tierp hörs kritik. Under fredagen delade flera Centerkvinnor ut flygblad och manifesterade för att bevara en nattöppen jourmottagning. På vårdcentrum fick förslaget tummen ner av flera besökare.
– Det där går inte. Det är ett hemskt förslag som drabbar äldre, säger Ingrid Andersson från Örbyhus.
Även Laila Hjelm Johansson från Tierp är kritisk.
– På Akademiskas akut kan man få vänta i ett dygn på att få komma in. Det är mycket bättre om man kan få hjälp på orten där man bor.
Verksamhetscheferna på Tierp och Östhammars vårdcentral är däremot inte oroliga över att jourmottagningen på natten kan komma att stängas. De menar att förslaget är bra. Att stänga jourmottagningarna nattetid skulle innebära att de får mer resurser på dagtid.
– Vi har i snitt 0,8 besökare efter klockan 24. Det är inte försvarbart att ha en läkare, en undersköterska och en sjuksköterska anställda på natten med så litet patientunderlag, säger Maria Westerlund, verksamhetschef på Östhammars vårdcentral.
Hon pekar på att man skulle kunna ta emot fler patienter på dagtid om man tog bort nattbemanningen. I Tierp för man samma resonemang.
– Vi har en läkare, en sjuksköterska och en undersköterska anställda nattetid och vi har i snitt en besökare efter klockan 24. Personalen gör större nytta på dagen, säger Monica Ulfsdotter Pettersson, verksamhetschef.