De vill inte bo i ett sovsamhälle

Deras ambition är att Örbyhus ska vara mycket mera än bara ett sovsamhälle. Nu ska Framtidsfabriken dra upp riktlinjerna för hur framtidens Örbyhus ska se ut.

Sandra Norgren och Isabelle Axelsson är verksamma i föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel som ska göra en lokalekonomisk analys som ska kartlägga vad som behövs för att locka fler människor att bosätta sig i området.

Sandra Norgren och Isabelle Axelsson är verksamma i föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel som ska göra en lokalekonomisk analys som ska kartlägga vad som behövs för att locka fler människor att bosätta sig i området.

Foto: Kjell Sjöberg

Tobo2019-05-17 17:00

– Tanken med den lokalekonomiska analys som vi ska göra är att vi ska lyssna på de som bor här för att få veta vad de anser viktigt för att bygden ska utvecklas, både på kort och lång sikt, för att man ska vilja bosätta sig här, säger Sandra Norgren, ordförande i föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel.

Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel är en ideell organisation som ligger bakom Framtidsfabriken som är en fysisk mötesplats som driver olika utvecklingsaktiviteter och projekt som ska leda till ett hållbart samhälle.

Framtidsfabriken har fått en knapp miljon kronor för att under tre år jobba med utvecklingsfrågor – bland annat den lokalekonomiska analys om Örbyhus, Tobo och Vendel som nu ska genomföras.

– I allt vårt arbete vill vi att kraften och initiativet ska komma underifrån av de som bor här, förklarar Isabelle Axelsson, projektledare på Framtidsfabriken.

Analysen kommer att göra i tre steg. I steg ett väntar en analys av Örbyhus.

– När den är klar fortsätter vi med Vendel och Tobo, förklarar Sandra Norgren.

Det har precis börjat med arbetet och tagit fram olika demografiska och ekonomiska underlag från Statistiska Centralbyrån. Arbetet kommer nu att fortsätta med enkäter och samtal med ortsbor. Tanken är att rapporten ska vara klar i början på 2020.

En del slutsatser har de redan kunnat dra utifrån materialet samt med samtal med ortsbor.

– De bor drygt 2 300 personer i Örbyhus. Nittio procent av de som arbetar gör det på annan ort, förklarar Isabelle Axelsson.

I Hållnäs, som ligger i de nordöstra delarna av Tierps kommun, gör man en liknande undersökning. Där har man konstaterat att nästan 80 procent av all konsumtion av de som bor där sker på annan plats än i Hållnäs.

– Vi har inte den exakta siffran i dag, men vi tror den är stor. För att kunna skapa en framtid för bygden vill vi att mera konsumtion sker här, det skapar utveckling, säger Isabelle Axelsson.

För att utvecklingen ska gå framåt krävs även vissa samhällsstrukturer som skola, vård, goda kommunikationer och tillgång till bredband.

– Den finns skola här och så har vi Upptåget som skapar bra förutsättningar för pendling. Mark för företag som vill etablera sig här är förmodligen billigare här än i Uppsala. Det finns också mycket kompetens här som försvinner när man jobbar någon annanstans, säger säger Sandra Norgren.

Lokalekonomisk analys

Föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel och Framtidsfabriken har fått en knapp miljon kronor för att under tre år jobba med utvecklingsfrågor. Bland annat den lokalekonomiska analys som nu ska göras.

Framtidsfabriken är en mötesplats där föreningen regelbundet arrangerar olika träffar för boende i bygden samt driver olika kurser och projekt.

Projektet pågår från 2018 till 2020 och är stöds och finansieras med 900 000 kronor av Jordbruksverkets Leaderpengar, fyra olika EU-fonder för lokalt utvecklingsarbete och Tierps kommun.

Källa: Föreningen Utveckla Örbyhus, Tobo och Vendel och Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!