Vuxenutbildningen klarar covidstormen

På vuxenutbildningen i Tierp känner man sig trygg: flera elever har börjat få dos tre för vaccinering mot covid-19. Men det finns orosmoment – till exempel om en stor andel av lärarna insjuknar.

Andreas Vestin är rektor på vuxentubildning i Tierp. Magnus Hurtig är enhetschef på Uppsala folkhögskola.

Andreas Vestin är rektor på vuxentubildning i Tierp. Magnus Hurtig är enhetschef på Uppsala folkhögskola.

Foto: Kjell Sjöberg och Folkhögskolan i Uppsala

Tierp2022-01-19 04:00

– Högbergsskolan i Tierp har totalt cirka 800 elever på vuxenutbildningen, varav cirka 550 läser på plats. 140 elever pluggar SFI, Svenska för invandrare. 

– Men inte alla 550 elever är på plats samtidigt. Vi har stora lokaler så det fungerar bra, säger rektorn Andreas Vestin. 

Högbergsskolan har fem byggnader varav två används för vuxenutbildning. Skolan har haft få covidfall sedan sensommaren.

En annan fördel är att flera elever och anställda börjat ta dos tre. Eleverna är i åldersgruppen 20–60 år, med en majoritet kring 25–35 år.

– Ur det perspektivet ligger vi bra till jämfört med andra skolformer. 

Utbildningen kan snabbt växla om till distansstudier vid behov. 

– Den största oron är om en större andel av lärarna blir sängliggande. Vi hoppas på att kunna reda ut den delen. 

Folkhögskolan i Tierp med 16 deltagare startade hösten 2020, då var alla elever på plats. Senare började de med semidistans-utbildning: tre dagar inne och två dagar på distans. 

– Men sedan i april 2021 när den tredje covidvågen kom blev det nödvändigt med att köra på heldistans, säger Magnus Hurtig, enhetschef på Uppsala folkhögskola.

Tekniken med laptops för distansutbildningen fungerar, men elever har saknat den sociala biten. På det sättet blir det en utmaning när en ny folkhögskola i Heby med 16 elever startar i slutet av januari, vilket då sker helt på distans.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!