Volontärer när landsbygdskulturen

Med hjälp av internationella volontärer vill Åsa Norling och Alexander Peck skapa tillflyktsplats för kreativa processer i Hållnäs. Nästa år planeras det stå klart.

Liz Long hyvlar golvbädor.

Liz Long hyvlar golvbädor.

Foto: Staffan Claesson

Tierp2015-08-26 10:15

"Till höger om det stora nymålade gula huset. Fortsätt förbi verkstaden och genom skogsgläntan. Sedan är du framme". Så lät vägbeskrivningen från hjälpsamma Hållnäsbor. Nämner man orden "lada" och "konstprojekt" i samma mening vet de att det är Åsa Norling och Alexander Pecks gård som är slutdestinationen.

– Ja det är lite krångligt att hitta hit. De som förlitar sig på GPS brukar ofta åka fel eftersom de inte lyssnar så noga på vägbeskrivningen, säger Åsa Norling och skrattar – undertecknad känner sig träffad.

Åsa och Alexander flyttade till Hållnäs 2011 med förhoppningen om att starta någon form av kulturverksamhet på landsbygden. Gården de köpte har gamla anor – mycket äldre än ladugården från 40-talet som nu renoveras. Så sent som på 70-talet hyste ladan kor och höns men nu ska det bli en plats för individuella konstnärer och mindre grupper att fly stressen och storstaden för att i lugn och ro låta kreativiteten spira.

– Tanken är att ladugården ska kunna användas som enkla konstnärsateljéer, möteslokal och studio för exempelvis yoga och dans. Man ska kunna komma hit och känna lugnet från naturen, säger Åsa Norling.

Och renoveringen är omfattande. De har tagit internet till hjälp för att söka efter volontärer som i utbyte mot mat och husrum hjälper till med renoveringen. Via sajter som helpx.net och workaway.info har de lockat till sig frivilliga från hela Europa. När UNT besöker gården, mitt i förmiddagsfikat, befinner sig fyra volontärer från tre olika länder på plats: Tiree Withers och Liz Long från Storbritannien, Hugo Goldstyn från Frankrike och Iris Jans från Nederländerna. Hugo Goldstyn fattade snabbt intresse för projektet och fann livet på landsbygden som något lockande – och de andra håller med.

– Jag tror många drömmer om ett liv på landsbygden och en närhet till naturen. Här får man ju verkligen möjligheten av prova på det utan att satsa för mycket. Jag känner att jag fått en chans att se om det här livet verkligen är något för mig, säger Iris Jans.

Alla har de en unik profil med olika bakgrunder men där konstintresset förenar. Liza ägnar sig exempelvis åt bevaring av historiska föremål hemma i England och vill tillämpa sin kunskap på svenska dito. Och i oktober anländer en spansk volontär som är utbildad byggingenjör.

– Vi har själva rest runt som just volontärer och vet hur fantastiskt det är. Men nu när vi blivit föräldrar så har vi inte riktigt möjligheten längre. Därför får vi, hur klyschigt det än låter, låta världen komma till oss istället, säger Anna Norling.

Volontärarbete

Det finns flera sajter som gör det möjligt att söka och eftersöka volontärjobb i andra länder – helpx.net och workaway.info är sajter som Åsa Norling och Alexander Peck rekommenderar. Där skapar du likt en profil och bygger på ett cv med de volontärarbeten du utfört med tillhörande referenser. Vanligtvis erbjuds mat och husrum i utbyte mot olika tjänster. I dagsläget finns exempelvis en annons för de som vill resa till Island för att hjälpa till med gårdens hästar. I Danmark erbjuds även möjligheten att bygga båtar tillverkade helt av organiska material.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om