Viteshot oroar inte vid Dragon Gate
Under fredagen lämnade Arbetsmiljöverkets inspektörer över ett beslut om vite på en miljon kronor till Dragon Gates vd, Erland Ågren.Han tar beslutet med ro. Det spelar ingen större roll för bygget, säger han.
Erland Ågren tog på fredagen emot vitesföreläggandet från arbetsmiljöinspektörerna Lars Nordström och Lars Ekström.
Foto: Marie Ström
— Det här är det värsta myndighetstrotset och nonchalansen jag upplevt under mina 30 år som inspektör, säger han.
Erland Ågren, Dragon Gates vd och ägaren till byggföretaget Latep AB, verkar inte oroa sig särskilt mycket över åtgärden.
— Vi förlorar onödigt med tid, men annars spelar det inte så stor roll. Bygget är stort och vi kan bara fortsätta bygga på ett annat ställe. Vi kommer att bli klara i tid, säger han och fortsätter:
Kulturkrock problemet
- Kärnproblemet är kulturkrocken mellan Sverige och Kina. Det ursäktar inget, men det är där vi måste gripa tag i problemet, säger Erland Ågren som ska gå igenom det som inträffat med Dragon Gates ägare Jungchi Li i dag.
Anledningen till vitet är att en bygghiss, som underkänts ur säkerhetssynpunkt, använts trots att den plomberats av Arbetsmiljöverket. Används den igen utlöses vitet.
Under inspektörernas besök i går stod hissen dock stilla, ordentligt fastkedjad med en stålvajer. I stället kör kinesiska arbetare in skottkärror, fyllda med cement, i hissarna på husets insida.
Ytterligare regelbrott upptäckt
Erland Ågren försäkrar att bygghissen inte kommer att tas i bruk förrän tillstånd har givits. Men arbetsmiljöinspektörerna ger inte mycket för hans försäkran.
— "Det fixar vi", får vi höra hela tiden. Men ingenting händer. Han låser upp hissen så fort han vill, säger Lars Nordström med en bekymrad suck.
Erland Ågren menar att hissen är godkänd genom att den har en så kallad CE-märkning, men att papprena som visar detta kom först för en vecka sedan från Kina. Enligt Lars Nordström gör det ingen skillnad. Hissen måste både vara CE-märkt och ha klarat en besiktning innan den får användas.
Under gårdagens besök upptäckte Arbetsmiljöverket ännu ett regelbrott. En grävmaskin, som försetts med körförbud eftersom den inte blivit besiktigad, har trots det använts.
— Motorn var alldeles het, säger Lars Nordström.
Även för detta väntas vite, förmodligen på drygt 100 000 kronor. Förutom att dryga på vitet funderar Arbetsmiljöverket på att koppla in Migrationsverket för att få bukt med problemen.
— Vi tycker att man måste ifrågasätta att arbetstillstånd ges till ett sådant här företag, säger Lars Nordström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!