Det handlar om fastighetsentreprenören Anders Högbergs vision om ett attraktivt boende nära en småbåtshamn.
I Whites 24-sidiga projektbeskrivning ”Karlholmsbruk 3,0 – ett samarbetsprojekt mellan Tierps kommun, Karlholm Utveckling och White Arkitekter” skisseras ett havsnära boende som säkert vore drömmen för många.
– Karlholm kan förvandlas från ett utdöende industrisamhälle till en levande havsnära ort, ett nytt Öregrund med modern arkitektur. Karlholm har något som varken Öregrund eller Gävlebukten har, en skärgård. Det är Karlholms trumfkort, sade Anders Högberg inför presentationen i Karlholms Folkets Hus.
Allt har gått med raketfart sedan han köpte Karlits nedlagda industritomt i somras. Tomten är rensad från skrot och länsstyrelsen har godkänt hans idé om hur en avfallsdeponi ska tas om hand. Whites förslag är till stor del ett resultat av en "workshop" som firmans arkitekter hade med Högberg och hans miljökonsult Peter Bergström den 5 december. Även Tierps kommun, som har ansvar för planarbetet, har haft en dialog med White.
Typiskt för svenska industriorter vid hav eller insjöar är att industriområden och järnvägar ligger närmast vattnet och skär av boendet från vattnet. I Karlholm vill Anders Högberg vända på förhållandet. Bostädernas utseende finns än så länge bara som idéer. Men Högberg har ritat och byggt futuristiska villor förut i Fallenområdet Älvkarleö. I Karlholm kan man vänta sig en variation av hus som blandar traditionell byggnadsstil med modern, i villor, fritidshus och lägenheter, enligt Whites förslag.
Strandskyddet togs bort av länsstyrelsen 1994. Därför finns det i den norra delen av området tomter med egen strand inritade.
– Det är inte troligt att strandskyddet återinsätts i en ny detaljplan, säger Per Jonsson, chef för Kommunservice.
Den gamla industrihamnen beskrivs av White som "ett attraktivt hamnområde med hamntorg, båtplatser för motor- och segelbåtar och båtservice". I Tierps kommuns översikttsplan står det att nära strand ska allmänhetens intresse av kontakt med vattnet tillgodoses. I projektbeskrivningen finns därför både en kulturstig – ett promenadstråk som knyter samma Karlholm historiskt intressanta delar – och en kuststig för naturupplevelser planerade.
White beskriver nyckeln till framgång med postindustriella landskap. Ett är att man bevarar karaktäristiska och ”identitetsbärande” byggnader, t ex det höga pannhuset. Det blir en "tidsmarkör" som vittnar om områdets industrihistoria. En annan sak är att man skalar bort risker. Ett exempel på det är den deponi som länsstyrelsen har haft som ärende i flera år men som i projektplanen förvandlas till en tillgång - en möjlig pulkabacke. Metaller och brännbart tas om hand och en förminskad och överväxt deponi blir en aktivitetspark, en gräskulle med utsiktsplats och ytor för fritidstiviteter. En annan kvalitet som arkitektfirman framhäver är de långa siktlinjer som industriområdets långa raka gator ger.
Whites arkitekter definierar också projektets svagheter. En är att industritomten med dess "byggnadsmassa" är en barriär som skärmar av ett nytt bostadsområde från resten av Karlholm.
Den framtida näringslivverksamheten på området beskrivs dock som en icke-störande verksamhet, bestående av till exempel lager.
Det som kan ske härnäst är att White och Tierps kommunarkitekt börjar arbetar på ett förslag till detaljplan.