Violgubben skådad på flera håll

Det tycks vara ett bra år för violgubben. Efter tisdagens artikeln om den sällsynta svampen har många läsare hört av sig för att berätta om sina egna violgubbefynd.

Foto:

Tierp2009-08-05 19:00
Violgubben är rödlistad av naturvårdsverket och anses vara en sårbar art. Men många av UNT:s läsare har under sina promenader i svampskogarna hittat violgubbe på flera platser runt om i länet.

Naturvårdaren Gillis Aronsson har varit med och tagit fram ett åtgärdsprogram för att rädda violgubben. Vi frågar honom hur ovanlig svampen egentligen är.
- Det verkar som att violgubben dyker upp när det har regnat mycket tidigt under sommaren, säger Gillis Aronsson.

Enligt Gillis Aronsson är violgubben sällsynt i Sverige och även i andra länder i Europa. Men i Uppland växer den för fullt och man kan plocka den utan dåligt samvete.
- Det spelar ingen roll om man plockar violgubbe. Själva svampen finns i marken och man plockar bara själva fruktkropparna. Det är som med äppelträd. Träden dör ju inte bara för att man plockar några äpplen, säger Gillis Aronsson.
Men om man är utanför länet tycker han att man kan vara mer försiktig.
- Är man i exempelvis Bohuslän där svampen bara växer på en plats kan man ju låta den vara, fortsätter han.
Svampen är fullt ätbar och mild i smaken. Gillis Aronsson är själv inte så förtjust i violgubbe men han tycker att den går att använda som blandsvamp.

Varför är violgubben rödlistad?
- Därför att den växer i en hotad miljö. Violgubbe finns framför allt i äldre barrskogar och där finns ofta många andra ovanliga arter. Men den typen av skog hugger man ner väldigt mycket. Därför måste vi se till att försöka skydda den typen av miljö, svarar Gillis Aronsson.

Enligt honom är det bra att rapportera fynd av ovanliga svampsorter till artdatabanken så att länsstyrelsen och Skogsstyrelsen får bättre kunskap om vilka områden som kan vara värda att skydda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om