Vinterstämmans värmande jubileum

På lördagseftermiddagen brakade vinterns stora folkmusikfest loss i Tobo och hela Eric Sahlströminstitutet vibrerade av toner. Flera hundra besökare lockades till vinterstämmans tioårsjubileum och för många av dem var spelmansträffen vinterns absoluta höjdpunkt.

Foto: Anna-Cajsa Torkelsson

Tierp2012-02-04 18:25

Inte en själ syns utanför den gula byggnaden som inhyser det nationella centret för folkmusik och - dans. Men den knökfulla parkeringen skvallrar om att febril aktivitet pågår där inne. En vägg av stråktoner slår emot en när dörren öppnas och i varenda vrå vilar tomma instrumentfodral. Besökarna är mestadels äldre men några ungdomar har också letat sig till stämman. För syskonen Petrus och Isabel Dillner, 16 respektive 14 år gamla, är vinterstämman redan en kär tradition.
– Man träffar alltid några kompisar här, säger Isabel Dillner.
Ingen av syskonen har någon aning om varför så få ungdomar lockas av folkmusiken men kanske gör inte bristen på konkurrens så mycket.
– I helgen ska jag tilldelas ett stipendium för uppländsk folkmusik på 85 000 kronor. Det brukar visst vara flera som delar på stipendiet men av någon anledning blev det inte så i år, säger Petrus Dillner innan de båda måste rusa iväg och spela upp till dans.
Hedersgästerna för dagen är de Tierpfödda spelmännen Pär och Torbjörn Näsbom på fiol och nyckelharpa.
– Det är fantastiskt att hitta ett sådant här ställe ute på Upplandsslätten, säger Pär Näsbom som besökte den tioårsjubilerande vinterstämman för första gången. Brodern Torbjörn har dock besökt stämman tidigare och återvänder alltid till de uppländska rötterna med glädje.
– Det är Uppland, humorn och musiken som gör att jag kommer tillbaka till vinterstämman om igen. Här skrattar folk åt vitsarna man drar från scenen, det gör de inte i Västerbotten. Det är fantastiskt att få komma till den här bubblan av folkmusik, säger Torbjörn Näsbom.
Varför folkmusiken fått ett så starkt fäste just i Norduppland finns flera teorier om.
– Gröna vågen på sjuttiotalet var stort här. Och så hade vi Viksta-Lasse, bröderna Tallroth och förstås Sahlström som alla levde och verkade här i omgivningarna, säger Lillemor Alpsjö och får medhåll av institutets förra vd Kerstin Lindgren.
– Det finns en stolthet över den lokala traditionen här. Jag känner mig väldigt glad när jag tänker på att jag har varit med och byggt upp detta, säger hon och ser sig omkring bland alla spelmännen.
– På sommaren är det spel- och dansstämmor att åka på varje vecka. Den här stämman motverkar abstinensen man får på vintern, säger Lillemor Alpsjö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!