Vindkraftsplaner kritiseras: "Hot mot unika fågelarter"

Fågelexperter kritiserar planerna på ett vindkraftverk i Ängskär på Hållnäskusten. De menar att vindkraftverket utgör ett hot mot den unika fågellivet i området.

Ulrik Lötberg är en av de fågelexperter som är kritisk till planerna på ett vindkraftverk i Ängskär på Hållnäskusten. Han menar att vindkraftverket utgör ett hot mot den unika fågellivet i området. På bilden ringmärker han en sillgrissla.

Ulrik Lötberg är en av de fågelexperter som är kritisk till planerna på ett vindkraftverk i Ängskär på Hållnäskusten. Han menar att vindkraftverket utgör ett hot mot den unika fågellivet i området. På bilden ringmärker han en sillgrissla.

Foto: Privat

Tierp2021-05-06 20:00

Turerna har varit flera när det gäller en vindkraftetablering i Bondskäret vid Ängskär på Hållnäskusten. 

Det har kommit både jakade och nekande besked från Tierps kommun, länsstyrelsen i Uppsala län och mark- och miljödomstolen under de sex år som de rättsliga processerna har pågått.  

I december förra året sa länsstyrelsen nej till ett företaget Vindströmmens ansökan om att få bygga ett vindkraftverk i området med hänvisning till fågellivet.

Tidningen har tidigare berättat att företaget överklagade beslutet till mark- och miljödomstolen då de menar att de två domar länsstyrelsen hänvisar till inte är tillämpliga i ärendet. Vidare menar bolaget att beslutet även bygger på spekulationer kring boplatser för havsörn och skräntärnors oförmåga att undvika vindkraftverket.

Birdlife Sveriges Ulrik Lötberg har tagit del av Vindströmmens överklagande och han delar inte företagets bedömningar. 

Han leder Projekt Skräntärna där organisationen genomför övervakning, ring- och färgmärkning, inventeringar samt följer upp Naturvårdsverkets åtgärdsprogram för skräntärnan.

Han förklarar att den hotade fågeln dels fiskar längs med Hållnäskusten, men även födosöker i flera insjöar i Tierps kommun. 

Lötberg berättar att Birdlife Sverige med hjälp av GPS-teknik kartlagt hur tärnorna flyger. Enligt organisationen visar GPS-datan att den tänkta placeringen av verket ligger mitt i den inflygningspassage fåglarna nyttjar för sina rutter in från havet till insjöar som Åkerbysjön, Norra Åsjön, Tegelmora kyrksjö och Älgsjön. 

Flygvägen innebär också en risk för fågeln att kollidera med rotorbladen på vindkraftverket. Organisationen har även erbjudit förertaget att ta del av uppgifterna.

– I vår synvinkel finns det obestridbara data som visar att det planerade vindkraftverket utsätter en särskilt skyddsvärd art för en stor potentiell risk, som sannolikt kan påverka utfallet för en av landets mest betydelsefulla kolonier, menar Ulrik Lötberg som även sitter i UOF:s naturvårdskommitté och jobbar med ringmärkning av sjöfågel.

I dag finns cirka 500 par av den hotade skräntärnan i landet. Vid Björns skärgård i norra Uppland finns den största svenska kolonin.

– Till skillnad från flyttfåglar som kanske rör sig i området en gång per säsong så flyger skräntärnan här regelbundet när den ska in till de här sjöarna.

Längs med den uppländska kusten finns även en stor population av havsörn. 

Peter Hellström, intendent på Nordiska riksmuseet, är ansvarig för övervakningen av havsörn i Sverige. Han förklarar att det finns en stor population av havsörn i Forsmark som inte ligger långt från Bondskäret. Han förklarar också att det vid Bondskäret finns ett havsörnspar och att fågeln häckat i området.

– Ett vindkraftverk kommer att ha en negativ påverkan på det havsörnspar som finns i området, menar Peter Hellström.

En utredning pågår när det gäller hur havsörnsparet kan påverkas.

– En kollega har varit på plats och undersökt området. Vi har även tagit hjälp av boende i området när det gäller havsörnens flygvägar för att på så sätt få en bild av var häckningsplatsen är.

Både Ulrik Lötberg eller Peter Hellström konstaterar att domstolar tidigare i liknande fall valt att säga nej vindkraftetableringar.

– Vi är inte emot vindkraftverk, men i det här fallet är läget illa valt på grund av fågellivet, säger Ulrik Lötberg.   

Bondskäret

Bondskäret är en halvö som ligger i Ängskär vid Hållnäskusten och är granne med Östersjön. Området är ett naturreservat (Natura 2000) där det finns hällmarksskogar liksom slåtterängar med upp mot 400 olika örter, enligt länsstyrelsen i Uppsala län.

I området finns även fiskehamn och bondgårdar med anor från 1700-talet liksom ett utskeppningsmagasin för järn från Lövstabruk. 

Där finns även ett fågelliv i form av häckade arter liksom skyddsvärda arter som havsörn, skräntärna, fiskljuse och storlom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!