Vind i seglen för Vendels fiber

Om Tierps kommun klarar fibermålet som satts upp för 2020 kan det vara läge att bjuda in kämparna i Vendels fiberförening till Möbeln, eller den plats där framgången firas.

Bidrar till fibermål. Det grävs och läggs ut kablar i Vendeltrakten. Hans Eklund, Olof Stjernberg och Anders Ekstav har drivit på för att Vendelborna ska få tillgång till fiber. En som ser till att förverkliga drömmen om snabbare kommunikation är grävmaskinisten Stefan Åkerlund (i bakgrunden).

Bidrar till fibermål. Det grävs och läggs ut kablar i Vendeltrakten. Hans Eklund, Olof Stjernberg och Anders Ekstav har drivit på för att Vendelborna ska få tillgång till fiber. En som ser till att förverkliga drömmen om snabbare kommunikation är grävmaskinisten Stefan Åkerlund (i bakgrunden).

Foto: Erik Leijonhufvud

Tierp2017-01-10 08:05

Gryttby, Karby, Torkelbo och Älby. Det är inte på de här orterna i Vendels socken som man förväntar sig att se grävare rista skåror för slang, i kanten av tegarna omkring Kläringe. Och sannolikt hade det varit så att Allerbäcke, Torkelbo och Hovgårdsberg i dag hade varit vita fläckar på fiberkartan om inte tusentals ideella arbetstimmar lagts ner av de obotliga optimisterna i Vendels fiberförening. I vilket fall hade ingen människa i den här lantliga delen av Tierps kommun varit så nära 100 Megabit/sekund som i dag.

Några medlemmar kunde fira jul med fiber och inom ett år ska 350 hushåll ha fått valuta för de 20 000 kronor var som de pytsat in för att få fiber nedgrävd och installerad.

Det är till Allerbäcke ett par rejäla stenkast från Vendels kyrka som vi har tagit oss på glatta och glansiga småvägar för att träffa trojkan som har fått sitt tålamod prövat under tre år i kontakten med olika myndigheter, vilket lett till hälsningsfrasen ”nu skiter vi i det här” på styrelsemötena. Men ordförande Olof Stjernberg, vice ordförande Hans Eklund och kassör Anders Ekstav och resten av styrelsen kämpade på. För bygdens väl. När allt är klart har 10 procent av Tierps yta fått ett fibertäcke. Kabel motsvarande sträckan mellan Uppsala till Örebro ska ner i marken.

Hur började det då? Jo, med att markägaren Hans Eklund sa nej.

– Vattenfall skulle gräva ner en högspänningsledning, men ville inte lägga ner en extra slang för fiber. Då vägrade jag att skriva under markupplåtelseavtalet.

Året var 2013. Vendel blev med fiberförening och 1,5 år senare gick Vattenfall med på att gräva ner en extra slang. Föreningen gick till Jordbruksverket för att få tillstånd och för att söka bidrag.

Från länsstyrelsen kom beskedet att det krävdes en upphandling. Företaget Zitius var den enda operatören som anmälde intresse. Föreningen bestämde att avgiften för att ansluta sig inte fick överstiga 20 000 kronor. De delade ut lappar, kallade till möten. Möttes av kommentarer som ”vad ska jag med fiber till, går ju inte att sitta och surfa hela dagarna?”. Styrelsen varnade redan för tre år sedan för att kopparnätet var på väg att fasas ut. Få trodde på dem. Men tillräckligt många köpte argumenten.

– Vi bestämde oss för ett solidariskt pris, 20 000 kronor för alla oavsett var man bodde, säger Anders Ekstav.

Ett hårt jobb ledde fram till att 70 procent av hushållen tecknade avtal – det som krävdes för att få bruttokostnaden för installationen per hushåll, 67 000 kronor, reducerad till 20 000 kronor.

– Det är för bygdens överlevnad vi gör det här. För att ungdomar ska vilja flytta hit krävs det bredband och snabb uppkoppling, säger Olof Stjernberg.

– Nu väntar vi bara på de digitala tjänster inom vård och skola som ska komma med fibernätet, säger Hans Eklund.

– Det som vi har ordnat själva, medan andra har fått erbjudanden, säger Hans Eklund, utan att låta det minsta bitter.

Vi kommer tillbaka till föreningens betydelse för att nå målet för fiberutbyggnaden i Tierp. Efter tre års slit är inte det så viktigt för Olof Stjernberg:

– Skiter vi i, vi har fått fiber nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!