Vill skapa nytt glasrike i Tobo
Glasblåsarna Ulrika Rundlöf och Anders Melhus vill förvandla Tobo till ett glasrike. Just nu bygger de ett eget glasblåseri i Agnebo. Går allt enligt planerna är det klart till sommaren.
Anders Melhus och Ulrika Rundlöf träffades på glasblåsarutbildningen i Orrefors. Nu bygger de en glashytta utanför Tobo.
Foto: Marie Ström
- Jag tycker om Tobo. Det känns skönt att flytta hem igen, säger Ulrika Rundlöf.
Det är lätt att förstå vad det är som lockar. Furorna står i givakt, raka och stolta, snön ligger i ett tunt täcke utanför fönstret och den grå raskatten Sigge sträcker ut sig på köksgolvet.
Ulrika Rundlöf bestämde sig tidigt för att bli glasblåsare.
- När jag var liten åkte vi till en glashytta en gång på semestern. Jag tyckte att det såg så spännande ut och har velat bli glasblåsare sedan dess, säger hon.
Direkt efter gymnasiet sökte hon till Riksglasskolan i Orrefors. Trots att det är relativt tufft att försörja sig som glasblåsare har hon aldrig ångrat sitt val.
- Jag tycker att man ska satsa på det man vill. Och jag tycker så mycket om att jobba med glas. Det är spännande att forma det, det är så levande och okontrollerbart, säger hon och visar upp sitt examensarbete: parfymflaskor i olika färger.
De senaste månaderna har varit fyllda av planering och arbete för paret som bygger ett eget glasblåseri i Agnebo.
- Som anställd på ett glasbruk har man inte samma konstnärliga frihet. Då får man bara göra grejerna som formgivaren tagit fram. Vi vill formge själva även om det är osäkrare ekonomiskt, säger Anders Melhus och tar fram en skiss som visar hur glashyttan ska se ut. Arbetet har kommit en bra bit på väg. Verkstaden på tomten har byggts ut. Där ska själva glashyttan ligga. I anslutning till hyttan kommer en butik att finnas, samt ett växthus och kafé. Växthuset, parets lägenhet och Ulrika Rundlöfs föräldrars hus ska värmas upp med spillvärmen från ugnen.
- Det känns bättre att ha det så än att överskottsvärmen försvinner till kråkorna, säger Anders Melhus.
De beskriver sitt formspråk som stramt och uttrycksfullt, men leker gärna med färgsättningen.
- Vi strävar efter att få det så perfekt som möjligt. Det är en stor tillfredsställelse när det blir som man vill. Fast det är svårt att få till det. Man har inte många försök på sig innan glaset blir kallt, säger Anders Melhus.
Paret har fått mycket positiv respons på sina planer.
- Folk tycker att det är kul att det händer något på landsbygden. Fast det är klart att det känns lite nervöst och pirrigt, säger Ulrika Rundlöf.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!