Nu pågår en klimatsmart vecka i skolorna där eleverna bjuds på närproducerade råvaror och rätt sorts kött.
– Vi hoppas på att väcka ett intresse hos eleverna och få dem att tänka efter lite kring hur de äter. Vi vill försöka tända den där miljögnistan hos varje person, säger hon.
Kommunen har tidigare haft svinntävlingar i skolorna, där de har vägt maten som eleverna kastar för att göra dem uppmärksamma på hur mycket mat som går till spillo.
– Vi vill nu tona ner tävlingen och belysa miljöpåverkan och hur man kan välja bättre råvaror. Vi kommer att mäta mängden mat som kastas nu också, men nu gör vi det för att visa sambandet mellan matsvinn och koldioxidutsläpp.
I Aspenskolans matsal sitter Emmeth Ekwall och Robin Dannélls, som båda går i årskurs 9. De vet om att det är klimatsmart vecka på grund av planscherna som sitter uppe i matsalen där det står att man ska välja råvaror efter säsong och gärna äta svenskodlat. På borden i matsalen står papperskuber med ännu fler förslag kring hur man kan äta mer miljövänligt.
– Ingen lärare har informerat oss om detta så vi vet inte riktigt vad det handlar om, säger Robin Dannélls.
Dagens klimatsmarta mat är fisk med potatismos. Emmeth Ekwall gillar fisken, men Robin Dannélls tycker inte att den smakar så mycket, däremot gillar han potatismoset. Emmeth Ekwall är skeptisk till den klimatsmarta satsningen.
– Det står i tidningarna hela tiden om att ungdomarna slänger massa mat, man blir ju bara negativ när det känns som att de vuxna tjatar på oss.
Maria Leopardi Gustafsson förklarar att det har skett ett problem med leveransen av informationsmaterial om temaveckan till lärarna.
– Vanligtvis sker ett samarbete mellan oss och skolans pedagoger som ska sprida den här informationen, men denna gång råkade materialet fastna hos leverantörerna. Pedagogerna har ändå fått viss information om veckan och ska försöka hjälpa till så gott de kan.
Eva Leijon Karlsson jobbar i Aspenskolans bespisning. Hon förklarar att fisken som serveras för dagen är MSC-certifierad hokifilé, vilket innebär att den är fiskad på ett hållbart sätt, och potatismoset är gjort av svenska potatisar.
– Det är synd att lärarna inte har fått tillräcklig information, för eleverna är inte så insatta. Det jag kan göra är att påminna eleverna om att inte slänga mat, säger hon.