Han vill att kommunerna i Norduppland utbildar guider till bärplockarna inför nästa sommar.
Det var under en debattkväll om bärplockarna i Mehedeby i slutet av augusti som Bengt Söderhäll räckte upp handen och berättade om sin idé. Att möta de hitresande bärplockarna med vänlighet vore en vinn-vinn-situation, menar han.
– Vi har många arbetslösa, framför allt ungdomar, i Norduppland. Och förmodligen kommer det många bärplockare hit även nästa år. Skulle man inte kunna utbilda ett antal 18–25-åringar som kan tala om för bärplockare hur allemansrätten fungerar?
Tanken är att Tierps och möjligtvis Älvkarleby kommuner skulle driva och söka pengar för satsningen hos regeringen. Mellan 40 och 50 personer skulle sedan kunna utbildas, gärna med hjälp av lokala skogsägare, till att informera bärplockare om allemansrätten och skogsvård. Även hälsofrågor bör ingå i informationen, särskilt med tanke på risken att drabbas av TBE eller borrelia, menar Bengt Söderhäll.
– Hur många bärplockare känner till att det finns en fästing som de och deras barn kan bli sjuka av? Om jag kom till exempelvis Bulgarien och ingen talade om för mig att det fanns en giftig orm där skulle jag bli jätteledsen. Det vore tragiskt om bärplockare fick TBE eller borrelia på grund av att vi inte informerat dem om riskerna.
Bengt Söderhälls förhoppning är att satsningen förutom att skapa arbetstillfällen för unga och leda till ökad kunskap bland bärplockare skulle kunna motverka främlingsfientlighet. Han vågar även hoppas att det skulle kunna leda till någon form av reglering av bärplockarverksamheten, så att exempelvis hygien och löner anpassas så att bärplockarna får en anständig levnadsnivå.
– Flaskhalsen är språkfrågan, det är den som kan få det här att stupa. Det finns många frågor som jag inte har tänkt igenom, men det här förslaget är mitt ödmjuka bidrag.
Att inskränka allemansrätten vore enligt Bengt Söderhäll fel väg att gå då det skulle begränsa vår frihet. Han anser dock att den svenska regeringen har ett stort ansvar att se över regelverken och se till att de allra fattigaste invånarna i Europa inte blir utnyttjade och utsatta för människohandel i Sverige.
Tierps kommunchef Yvette Axelsson säger att förslaget är värt att undersöka, men att en eventuell satsning förutsätter ett samarbete med exempelvis fastighetsorganisationer.
– Min grundhållning är att det här är ett glädjebudskap. Nästa år kan vi möta bärplockarna med vänlighet och säga ”Vad kul att ni kom! Så här ser det ut i år...”, säger Bengt Söderhäll.