Videon är inte längre tillgänglig
Den samling med 55 instrument som flyttats från det enorma lagret i Karlholm till Folkets hus lokaler i Lövsta utgör grunden för Föreningen Klaverens Hus publika verksamhet med besöksmuseum, konserter med mera.
Att den världsunika samlingen kan bidra till att dra fler och nya besökare till bruksmiljön var en uppfattning som delades av många under de diskussioner mellan föreningen, kultur- och musikpersoner som fördes under öppningsdagen.
Några deltagare var särskilt glada.
– Jättekul. Underbart. Det sa en strålande Margareta Östlind, barnbarn till fabrikör Anders Nilsson Östlind som i Arvika 1888 lade grunden till det som senare blev Östlind & Almquist, ett bolag med egen hörna i lokalen.
Lars-Peter Hållstrand, som företrädde både Stiftelsen Leufsta och kyrkan, försäkrade att båda parter välkomnar samverkan kring konserter och andra aktiviteter och att Lövstabruks kyrka absolut inte ska stängas eller säljas:
– Jag vill göra den till pastoratets musikkyrka, sa han.
Lars Ekholm, vice ordförande i Föreningen Leufsta & Cahmanorgelns Vänner, såg också positivt på framtida samverkan, inte minst för att få större kraft i marknadsföring och möjligheten att få bidrag och sponsring.
– Det är väldigt skojigt att vi blir flera här, sa han.
Landshövding Peter Egardt trädde så in i salen och välkomnades av originalmusik för flygel och orgelharmonium framförd av Eva Pierrou och Olle Långström. De båda spelade även vid invigningsdagens avslutningskonsert.
– Jag är mycket imponerad av det jag ser här och att ni med detta åstadkommer en gärning som är både industri- och musikhistoria. Det sa landshövdingen, förklarade huset invigt och uppmanade musikerna att spela en fanfar på sina instrument.
För framtiden hoppas föreningens eldsjäl Eva Helenius exempelvis på en under dagen nyfödd institution med arbetsnamnet Klaverhistoriska seminariet.
– Ett nationellt paraply för instrumenthistoriska frågor och sådan forskning Det är något som behövs nu när Musikmuseet har fått ändrad inriktning, sa hon.
Till seminariets uppdrag räknar hon det mesta som kan kopplas till instrumentsamlingen.
– Spelteknik och repertoar, samt att vara referensgrupp exempelvis vid restaureringar.
Skulle det behövas eller bli möjligt förfogar Klaverens Hus även över allt som behövs för att sätta upp en ny pianofabrik, som det inte funnits någon av i Sverige sedan 1987.
– Inklusive material för att kunna gjuta ramar, sa Olle Långström.