Sommarens massiva mediebevakning har lagt sig, men Mehedebyborna hoppas på att myndigheterna ska ta itu med situationen så att inte samma kaos ska upprepa sig nästa sommar.
Såväl bärplockarnas sökande efter mat i Mehedebybornas soptunnor nattetid, som deras badande och klädtvättande vid ortens badplats har upprört lokalbefolkningen under sommaren.
Publicisten och tidigare chefredaktören vid Dagens Nyheter, Arne Ruth, som delar sin tid mellan Mehedeby och Stockholm, har märkt att man i Stockholm, till följd av sommarens mediebevakning, uppfattar Mehedebyborna som rasister. En felaktig slutsats, menar han.
– Även om de sätter sig emot bärplockarnas närvaro är det inte omöjligt att prata med dem som bor här om situationen.
När det gäller bärplockarna menar han att det är viktigt att känna till att de flesta av dem som kommer till Sverige och Mehedeby är romer. Vill man bättre förstå varför de med svenska mått mätt rör sig i stora grupper, måste man lära sig de romska bulgarernas familjestrukturer.
– Att resa till Sverige för att plocka bär är ett gemensamt projekt för många, och allt från småbarn till äldre följer med på resan. Att de har åkt till badplatsen på orten för att tvätta sig och sina kläder har väckt reaktioner i byn, men det beror på att bärplockarna saknat sanitära möjligheter i sina läger, och villkoren i lägren har varit under all kritik. Man skulle aldrig tillåta att svenska campingplatser såg ut så.
Även turkbulgarer har tagit sig hit under sommaren, och tillsammans tillhör de två grupperna de mest diskriminerade minoriteterna i Bulgarien. Med detta i åtanke anser Arne Ruth att det är skandalöst att Sveriges regering inte tagit ställning i frågan.
– Det handlar om romer, den mest förtryckta minoriteten i Europa, och att Sverige har legat lågt i frågan är fullständigt oacceptabelt!
Arne Ruth menar att det inför nästa sommar finns två grundförutsättningar för att bärplockandet utanför Mehedeby ska fungera. Dels måste plockarna informeras om allemansrätten och om hur själva bärplockningen ska ske, för att den ska kunna fortgå även på lång sikt. Dessutom måste ansvariga ta ett förebyggande hälsoansvar. Därtill bör kommunen anlita en person som talar romani så att kommunikationen med plockarna möjliggörs. Bärplockarnas situation är inte bara byns angelägenhet, och regeringen har ett ansvar att förebygga liknande situationer, menar Arne Ruth.
Hösten har nu nått Mehedeby och handelsvaran är inte längre blåbär, utan lingon. Många av de uppåt 500 bärplockare som befunnit sig i Mehedeby har nu åkt hem. I det stora lägret, som besöktes av många medier under juli, står bara ett fåtal tält kvar. I en trevägskorsning, under ett provisoriskt skjul med blå presenning, är det dock tydligt att bärhandeln i högsta grad fortfarande pågår. Här ligger ett stort antal plastbackar utspridda på marken, och det gör även massor av lingon.
– Här säljer alla plockarna sina bär till bulgariska mellanhänder. Jag var här för några veckor sedan och träffade dem, de ville inte prata med mig men jag tog registreringsnumret på en lastbil som visade sig tillhöra en uppköpare i Söderhamn.
När UNT ringde samma uppköpare tidigare i somras avvisade han bestämt ryktena om att det skulle vara han som köper bären i Mehedeby.
Arne Ruth anser att myndigheterna inför nästa år måste undersöka hur handeln går till, och reglera den så att plockarna inte utnyttjas.