Vill att bärplockarna blir en regeringsfråga

Tierps kommun tycker att frågan om utländska bärplockare ytterst borde bli ett ärende för regeringen.

Så här kunde det se ut i skogarna utanför Mehedeby i somras.

Så här kunde det se ut i skogarna utanför Mehedeby i somras.

Foto: Anders Badner/arkiv

Tierp2012-09-27 11:06

Tierps kommun har påbörjat städning i skogen efter sommarens bärplockarläger. Samtidigt har kommunen tagit initiativ till diskussioner med grannkommuner och tycker att frågan om utländska bärplockare ytterst borde bli ett ärende för regeringen.

Det finns ännu ingen samlad bild av hur mycket sommarens insatser för de utländska bärplockarna har kostat Tierps kommun.
– Vi vet inte var det landar med städningen.
Det säger Tierps kommunchef Yvette Axelsson och uppskattar kostnaden för insatserna i bärskogen hittills till omkring 200 000–300 000 kronor.

Kommunen har påbörjat städning vid de olika lägerplatserna och i tisdags samlades ansvariga i kommunens organisation för en första summering av erfarenheter från bärsommaren.
– För framtiden så har jag tillsammans med kommunchefen i Söderhamn planerat för en träff den 30 oktober, säger Yvette Axelsson.
Till den träffen hoppas hon på deltagande av kommunchefer från Uppsala och Gävleborgs län och kanske även från Dalarna.
– Vi måste resonera om det här och inför nästa år, säger Yvette Axelsson.

Hon har också haft kontakter med Håkan Sörman, vd för Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Yvette Axelsson har ställt frågan om det över huvud taget pågår några diskussioner om hur utländska bärplockare ska hanteras.
– Och om inte, om de kan tänka sig att börja prata med andra aktörer.

Hittills har Tierps kommun inte fått några reaktioner från SKL eller annan högre samhällsnivå. Yvette Axelsson anser att de utländska bärplockarna ytterst måste bli föremål för diskussioner på regerings- och EU-nivå.
– Det här är inget som enskilda kommuner ska ansvara för, säger hon.
Hon vill inte peka ut något problemområde som större än något annat.
– Nu står vi med städbekymret. Sedan har vi haft dem som velat åka hem och som tvingats bo i misär. Det är ett stort humanitärt bekymmer. Det finns så många aspekter och ingen är allvarligare eller större än de andra.

Efter den träff som planeras med kommunchefer i regionen den 30 oktober kan hon tänka sig att gå vidare med större möten som även omfattar representanter för polis, skogsägare och andra aktörer. Redan innan dess, närmare bestämt den 12 oktober, är en sådan träff planerad på lokal nivå mellan Tierps kommun, skogsförvaltaren Stora Enso och närpolisen i Tierp. På längre sikt sätter hon alltså sitt hopp till mer samordnade diskussioner på högre nivå, som hon gärna vill även ska inbegripa representanter för uppköparna.
– Jag hoppas att SKL ska kunna tänka och jobba lite mer strategiskt, till exempel kring hur vi som land ska agera gentemot uppköparna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!