"Viljan har inte funnits"
Dragon Gate-bygget i Älvkarleby närmar sig legendstatus hos Arbetsmiljöverket. Den nu aktuella bygghissen är bara ett i en lång rad arbetsmiljöproblem som uppdagats. Den som outtröttligt försökt få rätsida på verksamheten är arbetsmiljöinspektören Lars Nordström. Sammanlagt ett femtontal gånger har han besökt platsen de senaste tre åren.
Lars Nordström har besökt bygget ett femtontal gånger. Bilden är från en inspektion i somras som han gjorde med kollegan Lars Ekström.
Foto: Peter Söderlund/Arkiv
- Jag upptäckte att man använde en obesiktigad grävmaskin och att man röjde med motorsåg utan skyddskläder.
Sedan dess har Lars Nordström i praktiken haft klippkort till Dragon Gate-bygget. Hela tiden har nya brister upptäckts: obesiktigade maskiner, byggnadsställningar som inte hållit måttet, arbetsmiljöplaner som saknats. För att ta ett axplock.
- Det kinesiska företaget har inte haft en aning om vilka krav vi har i Sverige. Och vad vi än har informerat om har det inte trängt in i verksamheten. Mitt intryck är att viljan inte har funnits, säger han.
Det gick så långt att han blev tvungen att använda en kollegas bil, eftersom han märkte att man försökte sopa igen spåren efter otillåten verksamhet när man såg att hans bil var på ingående.
Fortfarande finns misstänkta missförhållanden som inte klarlagts.
- Under två års tid har jag försökt få veta vilka kemikalier man använder men bara fått undanglidande svar.
Något som liknar turerna kring den ökända bygghissen säger sig Lars Nordström aldrig ha varit med om under sina 30 år som inspektör. Efter att man ignorerat ett förbud om att använda hissen förseglades den med Arbetsmiljöverkets plombering. Den bröts snart upp och arbetarna fortsatte att använda hissen. Så kedja och hänglås sattes dit. Ett par dagar senare var låset öppnat och hissen i gång igen.
- Vid ett tillfälle tidigare har jag blivit tvungen att plombera en maskin för att en företagare skulle förstå att den inte fick användas. Men att man så flagrant nonchalerat förbud har jag aldrig stött på tidigare.
Den stora gåtan är varför just detta bygge blivit så kantat av problem. Tidigare när Arbetsmiljöverket haft att göra med utländska byggfirmor har det rört sig om europeiska företag. Kulturskillnaderna är förstås större när det handlar om ett kinesiskt bolag. Men kulturkrockar räcker inte som förklaring menar Lars Nordström.
- Det är svårt att skylla att man bryter förseglingar på en kulturkrock. Det är en sak att man inte förstår skriven text. Men en plombering förstår även en kines.
Trotsandet av förbudet mot att använda bygghissen renderade ett viteskrav på 100 000 kronor. Som ökades på med en miljon när man ändå fortsatte att bruka hissen.
Men nu hävdade plötsligt Erland Ågren, vd för hotellbolaget Latep AB och den som stått för alla kontakter med Arbetsmiljöverket, att Latep inte var ansvarigt för bygget.
När länsrätten fastställde vitet var det en bekräftelse på att man haft rätt när man betraktat Latep som ansvarigt, menar Lars Nordström.
- Länsrätten har sett och förstått förloppet. Erland Ågren har hela tiden sagt att det var till honom vi skulle vända oss med synpunkter. Jag har till och med ett skriftligt papper där han säger att han är samordnare.
Trots framgången i länsrätten vågar han inte sia om utfallet när ärendet nu hamnar på kammarrättens bord.
- Får de prövningstillstånd är det en öppen fråga hur det går. Det är inte ovanligt att länsrätten fäller och kammarätten friar.
Oavsett hur det går har Arbetsmiljöverket dragit en viktig lärdom av Dragon Gate, enligt Lars Nordström. Nästa gång ett utomeuropeiskt bolag genomför ett längre byggprojekt i Sverige kommer man att kräva klara besked om vem som har ansvaret.
- Om vi märker att företaget inte har en svensk filial eller föreståndare som lagen kräver kommer vi att anmäla det till Bolagsverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!