Vildsvin attackerar och gräver sönder flygfält

Vildsvin har gett sig på landningsbanan vid flygfältet i Tierp. Nu har segelflygverksamheten stoppats på delar av området.

Vildsvinet har blivit en samhällsfråga menar Svenska Jägarförbundets Peter Berglund då det kan göra stor åverkan på markområden. Här ser vi spår efter vildsvin som grävt vid flygfältet i Tierp.

Vildsvinet har blivit en samhällsfråga menar Svenska Jägarförbundets Peter Berglund då det kan göra stor åverkan på markområden. Här ser vi spår efter vildsvin som grävt vid flygfältet i Tierp.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2017-10-17 15:02

– Delar av området är skadat av vildsvin och kan inte användas som landningsbana innan vi åtgärdat alla problem, säger Mats Jansson, ordförande i Norra Upplands Flygklubb.

Det var i mitten av augusti som flygklubben upptäckte att någon gjort åverkan på det gräsutrymme som går parallellt med flygfältet och används som landningsbana för segelflygarna i klubben.

– Jag märkte några håligheter när jag skulle klippa gräset en morgon. Jag tog då kontakt med en jägare som snabbt kunde konstatera att det rörde sig om vildsvin, förklarar segelflygaren och medlemmen Sven Lokander.

Sedan den där augustidagen har flygklubben så gott som dagligen haft besök av vildsvin som grävt upp delar av landningsbanan för segelflygarna. Mats Jansson och Sven Lokander är ganska säkra på att vildsvinen håller till i skogområdena strax väster om flygfältet.

– Det finns ett jaktlag som har jakträtten här vid flygfältet. Det har varit här och försökt skjuta vildsvin, men fortfarande dyker det upp vildsvin som bökar och river upp, säger Mats Jansson.

Mats Jansson och Sven Lokander visar runt på flygfältet och på flera håll ser man att vildsvinen varit där och bökat i jorden de senaste dagarna. På vissa ställen är marken rejält uppgrävd och på andra håll ser man tydliga spår av djurens klövar.

Några flyghaverier har man inte haft på grund av vildsvinens grävande. Däremot har inte gräsytorna fått användas som landningsbanor sedan man upptäckte håligheterna. De segelflygare som använt flygfältet sedan i augusti har istället fått landa på asfaltbanan. Att använda asfaltbanan går, men slitaget på segelflyget blir betydligt större då än om man landar på gräset, menar Sven Lokander.

– Tur i oturen är väl att säsongen börjar gå mot sitt slut, men innan vi kan öppna upp och börja utnyttja gräsytorna som landningsbanor igen måste alla hål åtgärdas och så måste hela vårt område hägnas in, förklarar Mats Jansson.

Flygklubben har skissat på ett förslag hur man skulle kunna hägna in området med elstängsel. Klubben räknar med att det behövs mellan 2,2 och 2,5 kilometer elstängsel för att hägna in hela området.

Klubben har även skickat en skrivelse till Tierps kommun där man beskriver problemet samt förklarar att man hoppas kunna få ett ekonomiskt bidrag till elstängslet.

– Vi har gjort en uppskattning att det kommer att kosta cirka 20 000 kronor att sätta upp ett elstängsel, förklarar Mats Jansson.

Tierps flygfält

Flygfältet ligger väster om Tierp och byggdes 1939 och har tidigare använts av försvarsmakten. Sedan 2007 har Norra Upplands Flygklubb sin verksamhet där. Klubbens 60 medlemmar håller på med motorflyg, segelflyg och ultralätt flyg. Sedan 2011 äger och bedriver Tierps Arena motorverksamhet på delar av fältet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om