Vildsvin äter upp kulturarvet

Jakt fungerar inte – vildsvinen fortsätter att böka sönder och äta upp det svenska kulturarvet. Nu överväger Statens fastighetsverk att stänga in delar av Lövstabruk med elstängsel.

Här inspekterar jägaren Claes Ek den senaste förödelsen som vildsvinen åstadkommit i Lövstabruk.

Här inspekterar jägaren Claes Ek den senaste förödelsen som vildsvinen åstadkommit i Lövstabruk.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2020-11-24 17:00

I flera av 1700-tals parkerna i den gamla bruksmiljön har vildsvin gått hårt fram och bökat upp stora områden med gräsmattor.

– Det har gått så långt nu att vildsvinen vågat sig ända in på herrgårdsområdet. Visst går det att återställa marken, men det räcker inte med jakt längre. Djuren måste stängas ute med elstängsel också, menar jägaren Claes Ek som tillsammans med sitt jaktlag har fastighetsägaren Statens fastighetsverks uppdrag att jaga vildsvin på bruket.

En väsentlig del av Lövstabruk ägs i dag av Statens fastighetsverk. Av det drygt 130 fastigheter som finns på bruksorten ägs ett fyrtiotal av myndigheten. 

Uppdraget för myndigheten är att förvalta de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna och miljöerna med anor från 1500-talet på ett hållbart sätt så att de finns kvar till kommande generationer.

undefined
Här inspekterar jägaren Claes Ek den senaste förödelsen som vildsvinen åstadkommit i Lövstabruk.

Enligt Claes Ek har vildsvin funnits i en ganska stor omfattning i området sedan början på 2000-talet. De senaste åren har de ökat i antal. 

– Det är mycket skog runt omkring här. Det lockar vildsvin. Men även de ytor som finns här inne i Lövstabruk tilltalar och gör att de även söker sig in där.

Han konstaterar att vildsvinen är framfusiga och tuffa och nu rör sig regelbundet runt herrgården och bökar upp stora ytor på gräsmattorna.

– Sedan i våras har vi skjutit ett trettiotal vildsvin i Lövstabruk. Bland annat har jag skjutit ett par vid bryggeriet. Men trots detta så märker vi ingen tydlig minskning av dem, säger Claes Ek.

undefined
Claes Ek är jägare och har Statens fastighetsverks uppdrag att jaga vildsvin i Lövstabruk.

Han förklarar att man helst inte vill jaga vildsvinen inne i samhället.

– Även fast vi har tillstånd att göra det så finns det ett riskmoment. Helst vill mota i väg dem härifrån och ut i skogen till de åtlar (matplatser) där vi lagt ut mat.

Men söker sig inte vildsvinen till maten vid åtlarna?

– Jo, till en viss del, men de gillar tydligen gräsmattorna vid herrgården ännu mera.

undefined
Cecilia Wretling är fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk och ansvarig för förvaltningen av myndighetens fastigheter i Lövstabruk.

Enligt Cecilia Wretling, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk, överväger nu myndigheten att sätta upp elstängsel.

– Då det handlar om en del av det svenska kulturarvet vill vi inte hägna in något inne i samhället och begränsa tillgängligheten för besökare. Däremot överväger vi att sätta upp elstängsel i skogen bakom herrgården, stallet och verkstadsbyggnaderna där vildsvinen tar sig i samhället.

– Sedan är detta även en säkerhetsfråga för de som bor på bruket, säger Cecilia Wretling.

Lövstabruk

Redan 1596 började kronobruket i Lövstabruk att anläggas. Enligt Statens fastighetsverks beskrivning så betraktades järnbruket på orten som ett av världens främsta järnbruk under många år och var en industriverksamhet som la en viktig ekonomisk grund till det svenska stormaktsväldet. 

År 1641 köptes bruket av vallonsläkten De Geer som sedan bedrev järnhantering där under flera hundra år, fram till 1917, med hjälp av smeder och masugnsbyggare från Vallonien i södra Belgien.

Karta: Lövstabruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!