"Vilda västern", så sammanfattar kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) grävningarna i kommunen. Tidigare i höstas fick han sin och sex andra hushåll sin fiberkabel avgrävd. I stället för 100 Megabits uppkoppling 2016 får kommunalrådet och de andra på gatan vänta till i vår – då tjälen gått ur marken – innan nätoperatören Lidén data kan åtgärda skadorna som en konkurrent orsakat vid grävning i samma schakt.
Och problemen stannar inte där.
– En dag kom jag inte hem, det var ett stort hål i gatan, så jag fick lämna bilen och gå i stället, säger Bengt-Olov Eriksson.
Det är i första hand kommunens bolag Tierps energi och miljö AB (Temab) som får rycka ut och åtgärda de grävskador som uppstår. Enligt den förteckning som företaget skickat till UNT har Temab de senaste månaderna varit på plats både i Karlholm, Örbyhus och i Söderfors för att byta ventilstänger, åtgärda ett stopp i en spolbrunn och inspektera dåliga återställningsjobb. Dessutom har det sprängts utan att boende i närheten fått information i förväg. Inget formellt fel, men ganska osmidigt, tycker Bengt Olov Eriksson.
Kostnaden för att åtgärda bristerna på de nämnda orterna ligger på cirka 40 000 kronor, en kostnad som fiberoperatörerna får stå för.
Bengt-Olov Eriksson tycker att det är olyckligt att det kommunala bolaget tvingas städa upp efter grävarbeten, och han tror att mörkertalet är stort. Det som anmäls är bara en mindre del av de skador som sker och som påverkar allmänheten.
Niclas Karnhill är ansvarig för press- och samhällsfrågor på IP-Only, den största aktören i Tierps kommun.
I förhållande till att företaget i år utfört 80 000 fiberanslutningar i Sverige tycker han inte att problemen är många eller stora. Han säger att man med tanke på grävandets omfattning och den "mänskliga faktorn" får räkna med att det blir "lite mindre incidenter".
Tror du att de drabbade tänker på samma sätt?
– Nej, och jag hade också blivit irriterad. Det är bara att beklaga när det blir fel, och samtidigt se till att göra uppföljningar så att eventuella misstag inte sker igen.
Niclas Karnhill säger att företaget jobbar hårt med "ledningskollen", en tjänst där den som gräver snabbt och enkelt kan få korrekt underlag från alla berörda ledningsägare. Utsättning, det vill säga där ledningsägare markerar var ledningar ligger i marken, är en annan metod som underentreprenörerna ska jobba med, enligt Niclas Karnhill.
Men kan det inte vara så att underentreprenörer till er har det så tidspressat att de inte hinner med att vidta de åtgärder som ni efterlyser?
– Det får du fråga dem om. Vi har avtal som ska fullföljas oavsett hur mycket de har att göra.
Incidenter eller inte? Få eller många? Tidigare i höstas var måttet rågat för kommunen. Veckomöten med operatörerna infördes och under ett antal dagar drogs grävtillstånd tillbaka för att sätta press på de ytterst ansvariga - fiberoperatörerna. Tidigare i höstas tog kommunen också ett beslut som innebär att den som gräver på kommunens mark utan tillstånd, eller som agerar oaktsamt i samband med grävning, kan bli skyldig att betala ett vite på uppemot 10 000 kronor.
I dag hävdar samhällsbyggnadscefen på Tierps kommun, Thomas Kihlström, att det har blivit bättre och att dialogen fungerar på ett bra sätt. Han ser positivt på beslutet om samförläggning, det vill säga där det finns
finns planer att gräva nya schakt så kan kommuner kräva att ledningsägare samarbetar. Detta för att minska risken för avgrävda ledningar och för att minimera framtida skador på till exempelvis vägar.