"Vi visar att vi finns på hela territoriet"

Delar av Göta ingenjörregemente från Eksjö deltog under veckan i en övning i Älvkarleby, där förbandet upprättade en bro- och färjeförbindelse. Övningen går ut på att säkerställa krigsförbandets rörlighet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2015-06-25 18:07

Dalälvens vatten vid området Sand på Laxön strömmar förbi i en hastighet av två meter per sekund. Att simma igenom det är en del av övningen för några av de cirka 100 hel- och deltidsanställda soldater från Göta ingenjörregemente, som befunnit sig i Älvkarleby under veckan.

– Vi har simmat i genom älven ett par gånger under dagen och det har gått bra. Den tuffaste biten är när man kommer någon meter in, där strömmarna är som starkast. Det krävs att man verkligen tar i för att man ska tränga sig igenom det, säger officeren Anders Walhjalt.

Dykövningen är också ett grundläggande moment för resten av övningen som består av att upprätta en bro- och färjeförbindelse.

– Vi dyker ner och kollar så att det inte finns stora stenar eller andra hinder för broförbindelsen. De flesta har gjort liknande övningar förut, men för två av deltagarna är det allra fösta gången, säger Anders Walhjalt.

Övningen genomförs på olika platser i Älvkarleby kommun och anledningen till att man valt just denna plats är till stor del på grund av utmaningen med det starkt strömmande vattnet.

– Det är en konst i sig att göra broförbindelser i strömt vatten, men platsen har också en historisk betydelse för Försvarsmakten, då det mellan 1880 och 1996 var en en läger- och övningsplats för ingenjörtrupper, säger överste och chef för Ing 2, Patrik Ahlgren.

Syftet med övningen, förutom det självklara med att få träning och erfarenhet av olika arbetsuppgifter, är också att visa upp sig.

– Vi vill visa att vi finns på hela territoriet, säger Patrick Ahlgren.

– Huvuduppgiften i ingenjörgruppen är att utföra fältarbeten, vilket betyder att vi förändrar terräng och infrastruktur till vår fördel och motståndarnas nackdel. Och förmågan att upprätta just en bro- och färjeförbindelse är en förutsättning för krigsförbandets rörlighet, fyller ställföreträdande regementschef Bo Anders Jansson i.

Det ihållande regnet, eller de envisa myggen, sänkte inte humöret för de 40-tal personer som fanns på plats på Storön för att upprätta en bro.

Med hjälp av bogserbåtar sätts pontoner, som tillsammans klarar en tyngd på upp emot 80 ton, ihop.

– Vi har nästan räknat med att det ska regna under den här övningen. Det har det gjort de senaste åren faktiskt. Men det brukar alltid vara mycket samarbetsvilja och bra stämning, det är det den här gången också. säger reservofficer Tommy Bystedt.

Göta ingejörregemente

Göta ingenjörregemente, Ing 2, organiserar och ansvarar för två ingenjörbataljoner och en hemvärnsbataljon som alla ingår i Försvarsmaktens insatsorganisation.

Regementet rekryterar och utbildar officerare och soldater till ingenjörförband med specialkompetens att utföra kvalificerade fältarbeten för nationella och internationella uppgifter.

Vid svåra påfrestningar på samhället står regementet till förfogande, bland annat med hjälp av 33 hemvärnsbataljon.

Källa: Försvarsmakten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om