Veterinär anmäler olaga hot

En besiktningsveterinär i Tierp har polisanmält ett slakteri i Strömsberg för olaga hot. Det var vid ett besök under sin tjänsteutövning som veterinären säger sig ha blivit hotad när hon påpekat brister i hanteringen. Men på slakteriet tillbakavisar man anklagelserna.

Tierp2007-10-04 00:01
Incidenten ska ha inträffat 25 september i år. Besiktningsveterinären som regelbundet besöker slakteriet för att kontrollera djurkroppar före och efter slakt anmärkte på vad hon ansåg vara brister i hanteringen.
En de som arbetar vid slakteriet ska då ha uttalat ett muntligt hot mot henne. Efteråt vände hon sig tillsammans med sin chef Henrik Björnfot till polisen för att göra en anmälan om olaga hot.
- Jag kan inte gå in på det enskilda fallet men vi ser alltid allvarligt på fall där personal känner sig hotad, säger han.
Enligt Henrik Björnfot är det inte speciellt vanligt med hot mot besiktningsveterinärer.
- I de flesta fall har vi en mycket bra dialog med företagen.

Men Arne Mustonen som är skyddsombud vid Livsmedelsverket menar dock att det rör sig om en mycket utsatt arbetsgrupp.
- Vi är ett slags hygienpoliser som är på plats hela tiden. Det är klart att det kan vara jobbigt för företagen och de kan bli frustrerade. Men trots allt är vi där för att göra vårt jobb och hot ska inte få förekomma.
Vid det aktuella tillfället blev han uppringd av besiktningsveterinären som berättade att en person på slakteriet skrek åt henne och stod och viftade med fingrarna framför huvudet på henne. Han valde då att utfärda ett så kallat skyddsombudsstopp och ge henne order om att åka därifrån.
- Jag tyckte att det var allvarligt, annars hade jag inte agerat på det sättet.
Enligt Arne Mustonen har det förekommit hot mot besiktningsveterinärer vid ytterligare två tillfällen i år. Men allra vanligast är vad han väljer att kalla "olovlig påverkan".
- De kan småjäklas med en och ignorera en, men det är sådant som inte går att anmäla.

När UNT ringer upp besiktningsveterinären berättar hon att det vid det aktuella tillfället saknades samhörighet mellan djurets kropp och organ. Hon ansåg sig därför inte kunna besiktiga köttet på rätt sätt.
- Samhörighet mellan kropp och organ ska finnas och alla kroppsdelar ska vara på plats för att man med säkerhet ska kunna skilja friska djur från sjuka.
När hon påpekade detta ska hon ha blivit utskälld av en av de som arbetar vid slakteriet.
- Om du fortsätter att jobba här blir ditt liv för jäkligt, skall denne bla ha sagt.
Enligt besiktningsveterinären befann han sig bara några centimeter från hennes ansikte när hotet uttalades.
- Det var obehagligt för mig och ingenting jag önskar att någon skulle behöva uppleva.
Men mannen på slakteriet tillbakavisar anklagelserna:
- Det är felaktigt och ett rent påhitt. Vi höll på och diskutera en sak och jag sa saker men jag anser inte att det var något hot.
Mannen menar också att han senare fick rätt i sak av Henrik Björnfot.
- Det gick att lösa på ett bra sätt.
Henrik Björnfot bekräftar också att de brister som fanns vid slakteriet i Strömsberg hade åtgärdats när en senare inspektion utfördes.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!