Vendeltid för Kråkteatern

I kväll vrids tiden i Vendel tillbaka nära 1 500 år. Årets revy av Kråkteatern, Vendeltider, utspelar sig på den mytomspunna kungen Ottar Vendel­kråkas tid.

Genrep för Kråkteatern på fredagen.

Genrep för Kråkteatern på fredagen.

Foto: Marie Ström

Tierp2007-03-03 00:01
Tiden är ur led i Vendels bygdegård. Bildkonstnären Leif Högström, tillika medlem i Kråkteatern, har gjort klockor som visar olika tider.
En klocka kan bara peka på ordet nu. En annan klocka, med ett runt knäcke­bröd som urtavla, har fått namnet Wasatid medan en tredje klocka representerar dåtid i form av en svart kista.

Men när draperiet rullas upp för kvällens premiärföreställning är det Vendeltid som står i fokus.
Perioden sträcker sig mellan folk­vand­ringstiden och vikinga­tiden, alltså år 550 till 800, och har uppkallats efter just Vendel tack vare de många gravfynden som gjorts på orten.
14 båtgravar, där den döde begravts obränd med husdjur, köks- och krigsutrustning har upptäckts i trakten. I gravarna tros rika män, som spelat en viktig roll för bildandet av konungariket Sverige, ligga. I en av gravhögarna, Ottarshögen, sägs den mytomspunna kungen Ottar Vendelkråka vara begravd.
Kråkteatern har tagit fasta på bygdens rika historia i årets revy. Berättelsen kretsar kring Ottar Vendelkråka och hustrun, den jättelika Vendelas dråpliga liv.
Teatergruppens historier om Ottar är dock fritt uppdiktade - precis som i verkligheten.
- Ottar kallas ju för sagokungen eftersom man vet så lite om honom, säger Tommy Carlsson som spelar kung Ottar i föreställningen.

När UNT kommer dan före dan är genrepet i full färd. I Vendelas bar huserar Ottars bestämda hustru i en säckvävsklänning. Där går det mesta att beställa. En nunna, karaktäriserad av Kråkteaterns grundare
Britt-Marie Carlberg, är sugen på en munk och slår besviket ut med händerna när en levande munk kommer in i stället för det sockersöta bakverk hon önskat.
- Alla hjälper till och skriver. Det är ingen ordning alls på oss utan mer ett kreativt kaos, säger en krigarklädd Leif Högström och erkänner att föreställningen inte direkt sitter som den ska ännu.
- Men vi har å andra ­sidan aldrig kunnat något före premiären och ofta änd­rar vi en hel del mellan föreställningarna, fortsätter han.

Stämningen är uppsluppen. Kråkteatern startade under sent 1980-tal för att samla in pengar till bygdegården i Vendel.
Sedan dess har teatergruppen levt vidare, trots att medlemmarna bytts ut över åren. Revyerna ger de sex männen och tre kvinnorna från Vendel, Örbyhus och Tobo en ursäkt att leka av sig.
Kärleksfulla gliringar och bryska skämt kastas runt mellan den sammansvetsade ensemblen.
Örjan Kjettselberg sitter och iakttar skådespelet från första parkett när Tommy Carlsson, alias kung Ottar, befaller honom att komma upp på scenen.
- Det är din tur. Nu ska du ju sjunga.
- Nähä, säger Örjan Kjettselberg lugnt och vänder sig sedan brett leende till Åke Flood.
- Ska han komma här och domdera bara för att han får spela kung.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om