Vendels skola studerar naturen

- En gråsuggepappa, utropar Monica Kinsella från Studiefrämjandet och visar upp ett glas för eleverna i Vendels skola.

Eleverna i Vendels skola letar efter småkryp i Vendelsjön.

Eleverna i Vendels skola letar efter småkryp i Vendelsjön.

Foto: Peo Österholm

Tierp2009-05-15 17:06
Hon förklarar varför det måste vara en pappa och inte en mamma. Gråsuggan har eleverna själva fångat med hov i vattenbrynet vid Vendelsjöns fågeltorn. Liksom vattenkvalster, mygglarver, vattenspindel, dykare och glappmask. Eleven Linnea Lundin läser ur en bok vad som står om vart och ett av de underliga djuren.

Tidigare på morgonen har man observerat fåglar i den friska vinden under Anders Arnells ledning. Han är ordförande i föreningen Vendelsjön. Fiskgjuse, grönbena och tofsvipa. Sothöna, vitkindad gås och knipa. 27 olika fågelarter kunde eleverna i årskurserna 3-5 med hjälp av kikare och Arnells sakkunniga ledning observera.

Men detta var ingen friluftsdag vilken som helst utan led i en nationell satsning på hållbar utveckling.
- Vi har ett uppdrag från regeringen att jobba med miljöfrågor och hållbar utveckling och jobbar aktivt med skolor om miljöfrågor i Norduppland, säger Monica Kinsella på Studiefrämjandet i Norduppland.

I ett sådant arbete måste man börja någonstans och skolan är då ett bra ställe att börja på. Genom att de redan i unga år förstå naturens kretslopp och känna till de vanligaste fåglarna och insekterna får de ett personligt förhållande till naturen och miljön. Och Vendelsjön är en bra plats, barnens närmiljö. Att börja detta arbeta med skolbarn är bra. De är fortfarande formbara.

Eleverna får varsin håv och ger sig ut i gyttjan för att leta underliga vattensmåkryp. Nyfikenheten om vad som döljer sig under vattenytan går inte att ta miste på. Stövlar har de tagit med sig. Men det hjälper inte. En del plurrar och blir genomvåta.

Vad lärde de sig denna dag i "lektionssal Vendelsjön"?
- Att vi hittade så mycket fåglar, säger Oskar Ohlström. Det fanns några som jag aldrig hade hört talas om. Det var riktigt roligt.
Linnea Lundin lärde sig:
- Att man ska vara tyst när man tittar på fåglar, vad man ska göra när man hör dem, att man inte ska gå för nära.
- Tofsvipa hade jag aldrig hört talas om, säger Henrik Bergkvist. Det här var roligare än att sitta i skolbänken.
Pontus Enander gjorde en viktig lärdom:
- Att man inte ska gå ut på en smal planka. Då plurrar man.
Hans ena sko blev kvar i vattnet. Alla vattenkrypen har något att beskåda därnere i dyn.

Under Vendeldagen 6 juni ska eleverna verka som närnaturguider för besökare samt presentera sitt arbete vid fågeltornet. Och nästa vecka är det de båda första årsklassernas tur att bege sig ut, tillsammans med civiljägmästare Martin Holmer som ska informera om det ekologiska systemet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om