Vendel finns inte på kartan - och macken försvinner

Vendelborna har de senaste två åren gått samman i sina ansträngningar att sätta Vendel på kartan, få fler bostäder och ökad inflyttning till orten och förstås fler besökare till sitt kulturhistoriskt unika arv. Då tar Vägverket ned skylten.

Dan Celinder tankar sin bil hos Lars-Göran Hamberg (t v) i Husby, det är en självklarhet när man bor i bygden. Prästen Erland Söderström, t h, är ordförande i nätverket Samverkan för Vendel och kan bara hålla med.

Dan Celinder tankar sin bil hos Lars-Göran Hamberg (t v) i Husby, det är en självklarhet när man bor i bygden. Prästen Erland Söderström, t h, är ordförande i nätverket Samverkan för Vendel och kan bara hålla med.

Foto: Ann Svalander

Tierp2007-11-09 00:01
- På den gamla motorvägen fanns Vendels kyrka skyltad från båda håll, säger kyrkoherde Erland Söderström.
- Nu, när Riksantikvarieämbetet har givit restaureringen av muralmåleriet högsta prioritet och massor av utländska besökare vill komma, då får de inte veta var de ska ta av från nya E 4!
Erland Söderström som förutom kyrkoherde i Tegelsmora och Vendels församlingar också är ordförande i nätverket Samverkan för Vendel, har ansökt om en "brun skylt" - en sådan som visar på särskilt intressanta turistmål - till avfarten mot Husby/Örbyhus.
- Det var i våras, men vi har ingenting hört från Vägverket, säger han.

I den delen har Vendelborna stöd av Tierps kommun - kyrkan borde skyltas. Samtidigt har också kommunen själv utelämnat Vendel från sin karta, bokstavligen.
- Finns lilla Edvalla i Hållnäs med så borde väl Vendel kunna platsa, tycker kyrkoherden. Han talar om den kommun-och turistkarta som trycks upp varje år och där också små orters viktigaste orienteringspunkter finns med i översikter.
- Vendelfynden har ju faktiskt fått ett helt rum på Historiska museet. Och på British Museum i London ...
Allt fler letar sig ändå av motorvägen vid Husbyavfarten, kan man konstatera. Men då handlar det allt som oftast om drivmedel. De som bor närmast avfarten får oväntat besök av bekymrade bilister med tomt i tanken. Var finns en mack?
Jo, i Husby, fyra kilometer från E 4. Men den lever på övertid.
- Nedläggningsbeskedet kom i början av året, sista april skulle pumparna stängas. Men vi fick respit till slutet på oktober och nu har vi lyckats utverka en sista frist till årsskiftet, säger Lars-Göran Hamberg.

Tillsammans med hustrun Britt-Marie har han drivit macken i 21 år. Hans far startade verksamheten 1936. Nu är det egentligen bilfirman vägg i vägg med stationen som svarar för huvuddelen av paret Hambergs inkomster i dag, men Lars-Göran Hamberg vill ändå inte stänga macken och den lilla butiken. Här hjälper han fortfarande de gamla att tanka när det behövs. Han skiftar däck och byter torkare och vinterförvarar bilar, han är apoteksombud och han säljer frimärken och träskor och frusen pizza, kaffebröd, pysselböcker, hårband och piltavlor.
- På bensinen tjänar jag tio öre litern, det är mer lönsamt om kunden köper en glass. Så då förstår du ju att det inte är därför vi inte vill ta bort pumparna. Men vi vill fortsätta att serva folk, Britt-Marie och jag, vi vill ju inget hellre än att orten ska leva. Att det inte ska finnas nån service på orten, det är så sorgligt! Vi har legat mycket sömnlösa över det.

Men Lars-Göran Hamberg håller tillbaka tårarna. Ännu finns en liten chans, han och hustrun förhandlar med ett par bolag så kanske, kanske ...
Frågan är om det går att hitta någon som vill köra ut påfyllning en gång i veckan till macken i Husby. 700 kubikmeter bensin och diesel säljer man per år. Mindre än 1 000 kubikmeter (en miljon liter) är volymer Uno-X inte längre vill befatta sig med sedan ägaren Hydro gått samman med Statoil.

Annars vill handlare Hamberg åtminstone driva butiken vidare. Trots att han blev pensionär häromveckan.
- Ställer ortsborna upp på oss så vill vi fortsätta ge den servicen. Annars fasar vi ut verksamheten till nästa höst och behåller bara bilförsäljningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om