Vattenfall höll inte miljölöften

Invånare i Älvkarleby har tröttnat på att Vattenfall inte skyddar miljön runt Älvkarlebyfallen som man har lovat. Därför har Älvkarlebygruppen nu lämnat in en ansökan till Riksantikvarieämbetet om att området ska byggnadsminnesförklaras.

Foto: Marie Ström

Tierp2006-11-24 23:45
I nästan tre års tid har ett tiotal personer arbetat ideellt för Älvkarlebyfallen och Laxöns framtid. De jobbar för att områdets natur- och kulturhistoriska värden ska tas om hand på ett bättre sätt och för att Vattenfall ska ta
ett större ansvar för utvecklingen i Fallenområdet.

Stor utbyggnad
Under slutet av 1980-talet gjorde nämligen Vattenfall en stor utbyggnad av kraftverket i Älvkarleby. Som kompensation för att man byggde betongkonstruktioner i den gamla sekelskiftesmiljön lovade man att genomföra ett miljöprogram. Alla gamla 1800-talsbyggnader skulle rustas, nya museer skulle byggas och den gamla stenbeklädnaden skulle sättas tillbaka på de nya dammarna av betong. Men när Vattenfall hade fått sitt kraftverk var pengarna slut. Därför överlät Vattenfall ansvaret för utvecklingen av Laxön till Älvkarleby kommun, som inte heller hade några pengar att satsa.
- Vattenfall lovade guld och gröna skogar, men mycket av det som lovades blev aldrig utfört, säger Nils G Steffner.
För några år sedan var Vattenfall inne på att sälja hela Laxön, något som Älvkarlebygruppen då hindrade. Men lokalinvånarna oroar sig för att samma sak ska hända igen:
- Det finns en fara i om områden styckas upp och säljs till privata aktörer. Risken är stor att de ekonomiska värdena blir viktigare än ansvaret för miljö och utveckling, säger Nils G Steffner.
Älvkarlebygruppen föreslår nu att Riksantikvarie­ämbetet ska utreda om det går att byggnadsminnesförklara området. Gruppen vill också att Statens fastighetsverk övertar ägandet av Laxön och att det bildas en stiftelse som förvaltar området.
- På det viset skulle miljön kunna skyddas på ett bättre sätt, säger Nils G Steffner.
Men Älvkarlebygruppens påtryckningar har redan börjat ge en del resultat. Vattenfall har nämligen inlett en dialog med Fastighetsverket och Lennart Billfalk, direktör på Vattenfall AB är positiv till att Fastighetsverket skulle kunna ta över ägandet av Laxön:
- Sedan har vi självklart samma ambition som Älvkarlebygruppen: att ta vara på områdets resurser och utveckla friluftsliv och kultur. Problemet är vem som ska betala för det, säger han.
Vattenfall har lagt ned nio miljoner kronor på att rusta upp de anrika byggnaderna och förhoppningen är att husen ska vara färdigrustade nästa år. Dessutom har man planer på att starta ett centrum för demonstration av natur- och teknikvetenskap.
- Det är bra att det går framåt, att det verkligen händer något. Samtidigt är satsningarna än så länge bara en nysning av det som vi förväntade oss av Vattenfall, säger Nils G Steffner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om