Vassröjning ger rikare fågelliv
Fågellivet i Vendelsjön har blivit rikare. Utvecklingen är en följd av restaureringen av sjön och numera häckar skrattmåsar på de små öarna i sjön.- Skrattmåsar är ett adelsmärke för en fågelsjö, säger Anders Arnell vid Föreningen Vendelsjön.
På fyra dagar har Joakim Lund rivit upp vass på en yta motsvarande åtta hektar.
Foto: Linnea Lindblad
Numera häckar skrattmås i sjön och det är ett tydligt tecken på att fågellivet har förbättrats.
- Det tyder på att skrattmåsen kan häcka skyddat. De vill ha små öar och gynnas av låg vegetation. Samtidigt innebär skrattmåsens närvaro att andra fåglar kan häcka i skydd av den. Skrattmås är ett adelsmärke för en fågelsjö, säger Anders Arnell vid Föreningen Vendelsjön.
Under tre år har projektet Södra Vendelsjön pågått. 480 000 kronor varav hälften kommer från staten, har investerats i åtgärder för att göra Vendelsjön till en bättre fågellokal. För tillfället restaureras strandkanterna och under fyra dagar har en tio ton tung vassröjningstraktor kämpat sig fram i strandkanterna för att riva upp vass. När Vendelsjön är avklarad ska Joakim Lund som kör maskinen ta sig an vassen i Kyrksjön för att bevara dess vattenspegel.
När Vendelsjöns strandkanter är åtgärdade ökar tillgången på föda för fåglarna. De kommer lättare åt växtfrön och insekter trivs bättre och småkrypen blir sedan föda åt fåglar.
En annan fågelart som dykt upp vid Vendelsjön är svarttärnan, en släkting till fisktärnan. Generellt sett är den ovanlig i Sverige.
- Den har kommit på allvar i år. Förra året såg vi något enstaka par, men det är en helt ny häckfågel. Vi tolkar det här som ett svar på åtgärderna, säger Anders Arnell.
Inventeringen av fågelarter sker under nästa år, eftersom det är först då det går att se samtliga arter som uppehåller sig i och vid sjön.
Men åtgärderna genomförs inte enbart för fågellivets skull, utan även för människor. Föreningen Vendelsjön och Tierps kommun hoppas nu att fler kommuninvånare ska hitta till sjön och fågellivet.
- En trend inom naturvården är att ge människor större möjligheter att njuta av naturen. Det är bevisat att naturen har en positiv effekt på människors hälsa och därför är det samhällsekonomiskt effektivt att satsa pengar på naturvård, säger Anders Arnell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!