Värmeverket i Örbyhus tar hjälp av solen

Taket på värmeverket i Örbyhus ska fyllas med solceller. Energin från cellerna ska bidra till minskade elkostnader för anläggningen. Det hoppas det kommunala bolaget Temab.

Det kommer att bli solceller på taket till värmeverket i Örbyhus. Enligt Tomas Ulväng, vd för Temab, Henrik Sandin, drifttekniker, och Mattias Eskilsson, miljösamordnare, är förhoppningen att solcellerna ska minska elkostnaden med 40 procent.

Det kommer att bli solceller på taket till värmeverket i Örbyhus. Enligt Tomas Ulväng, vd för Temab, Henrik Sandin, drifttekniker, och Mattias Eskilsson, miljösamordnare, är förhoppningen att solcellerna ska minska elkostnaden med 40 procent.

Foto: Kjell Sjöberg

Tierp2020-10-14 20:00

– Det här är ett första test för att se hur solenergi fungerar och vilka fördelar det kan ge vår verksamhet, säger Tomas Ulväng, vd för Temab (Tierp energi och miljö).

Arbetet har pågått under en tid och planen är att anläggningen ska vara i drift under november månad i år. De 247 kvadratmeterna med solceller ska placeras på taket på värmeverket i Örbyhus. 

– Byggställningarna är redan på plats. Först kommer en del byggåtgärder att göras på taket innan solcellerna monteras upp, säger Henrik Sandin, drifttekniker på Temab.  

Mattias Eskilsson som är miljösamordnare på Temab berättar att investeringen är beräknad till cirka 500 000 kronor och ska vara återbetald på tio år. Från Temabs sida räknar man med att solcellerna ska ge lägre elkostnader till värmeverket i Örbyhus, både på kort och lång sikt. I dag används miljövänlig ursprungsmärkt el från vattenkraft i Örbyhus. 

– Vår förhoppning är att kunna minska förbrukningen av inköpt el med 40 procent när solcellerna är på plats, säger Mattias Eskilsson.

Tomas Ulväng förklarar att det finns flera syften med projektet. 

– Det handlar dels om att vi vill undersöka om vi kan minska kostnaderna för den el som vi köper in genom att ersätta den med andra miljövänliga alternativ i verksamheten. Som bolag är det också viktigt att vi arbetar med olika miljömässigt lämpliga val i vår verksamhet. 

Kommer den solenergi som produceras men inte används att säljas vidare?

– Både skatte- och prismässiga skäl gör att den anläggning vi bygger är anpassad för de behov och avsättning som finns i Örbyhus, säger Tomas Ulväng.

Han menar att Örbyhussatsningen kan få en fortsättning hos Temab.

– Faller det väl ut så kan det mycket väl bli så att vi tar det vidare och undersöker möjligheten med en betydligt större solcellsanläggning till vårt avloppsreningsverk här i Tierp, säger Tomas Ulväng.

Han förklarar att man från bolagets sida också tittar på möjligheten att erbjuda sina kunder olika solcellslösningar i framtiden.

Det finns även tankar i kommunhuset på att nyttja en tidigare avfallsdeponi i kommunen för att där bygga en större solcellspark. Det projektet är än så länge bara på planeringsstadiet. 

Sedan tidigare finns även solceller på ett par av de bostadshus som Tierpsbyggen äger.

Karta: Tierp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!