Varglän får extra pengar till stängsel

De blivande varglänen Uppsala, Södermanland, Östergötland och Stockholm får 750 000 kronor var i extra bidrag för stängsel som ska hindra rovdjur från att angripa betesdjur.

Hans och Åsa Sikberg i Österlövsta tycker inte att stängsel räcker.

Hans och Åsa Sikberg i Österlövsta tycker inte att stängsel räcker.

Foto: Sara Steinholtz Sparby

Tierp2012-01-04 09:52

Fårbönderna Åsa och Hans Sikberg menar att det är viktigt med förebyggande åtgärder men att stängsel inte är tillräckligt.

Alla län förutom Gotland där det inte finns någon varg, får dela på 20 miljoner kronor som är kvar av de ursprungliga 40 miljoner som Jordbruksverket avsatt för rovdjursavvisande stängsel för åren 2012 och 2013. Länsstyrelserna i Stockholm, Uppsala, Södermanland och Östergötland får även en extra pott på 750 000 kronor per län att fördela.
– Det är positivt att det finns mer pengar att dela ut. Pengarna riktar sig i första hand till fårägare eftersom fåren är det djurslag som är mest utsatta för rovdjursangrepp, säger Johan Månsson, rovdjursexpert på länsstyrelsen i Uppsala.
Fördelningen av pengarna bygger statistik från Viltskadecenter vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, där man räknat antal revir och gjort en bedömning av risken för rovdjursangrepp under de närmaste tre åren. Enligt beslutet från Jordbruksverket höjs även ersättningen per meter stängsel som fårfarmaren får till 50 kronor från årsskiftet.

Fårbönderna Åsa och Hans Sikberg på Gåvastbogård i Österlövsta satte upp sitt rovdjursstängsel för ett par år sedan.
– Vi har stängslat in ett område som är ungefär 7 hektar stort och vi har 35 stycken tackor som får runt 80 lamm om året. Många andra fårbönder har minst dubbelt så många, säger Hans Sikberg.
Båda två tycker att det är positivt att Jordbruksverket tillsätter extra pengar, men de säger samtidigt att stängsel inte alltid hjälper.
– Eftersom det är ett politiskt beslut att satsa på rovdjur måste man även jobba förebyggande för att skydda tamdjuren. Våra får tillhör lantraser som är utrotningshotade och som vi avlat fram för att få så bra ull som möjligt, det vore katastrof om vi skulle råka ut för ett rovdjursangrepp, säger Åsa Sikberg och fortsätter:
– Att stängsla in vårt område som är relativt litet kostade runt 70 000 kronor, då förstår man att det inte är många som kommer att få tillgång till de extra bidragspengarna. Dessutom kan en hungrig varg antingen hoppa över eller gräva sig in under ett stängsel.

Johan Månsson på länsstyrelsen menar att staketen är effektiva gällande varg men att det däremot är svårare med lodjur som lätt kan hoppa över. Han säger också att det är viktigt att jobba för att höja medvetandegraden om rovdjuren.
– Vi måste börja tänka i banorna att rovdjuren finns runtomkring oss och informera om vad de här djuren är för några och hur man kan agera. Vi uppmanar fårägare att söka de här bidragen, samt att se över de stängsel man har, säger Johan Månsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!