Vårflod i februari

Vi är bara inne i februari månad, men vattennivån i dammen i Strömsberg är redan hög. Vattnet når nästan upp till kajkanten. Men nivån är inte extrem, hävdar Ulf Blomqvist, miljöinspektör i Tierps kommun.

Foto: Jörgen Hagelqvist

Tierp2008-02-15 00:09
Det är en klar och frisk vinterdag. Nordanvinden drar fram genom det gamla brukssamhället i Strömsberg. Vid dammens kant står miljöinspektör Ulf Blomqvist och tittar på vattnet som rinner i genom dammluckorna. Vattennivån är ovanligt hög för att vara februari månad.
- Nivån är hög, men den är inte extrem. Det har varit höga vattennivåer förr, men jag tror att vi får vänja oss vid det här, säger Ulf Blomqvist, som tror att klimatförändringar ligger bakom vinterns regnande.

Frågan flera personer i Strömsberg nu ställer sig är om vattennivån i dammen får vara så hög som den är i dag. Vattnet i dammen används för att generera elektricitet vid ett mindre kraftverk. UNT har utan framgång försökt att nå ägaren Thommy Thorsell.
Landskapet i norra Uppland är flackt och vattendragen rinner långsamt. Göran Lindström, jourhavande hydrolog vid Statens metereologiska och hydrologiska institut, SMHI, pekar på att Fyrisåns nivå också är hög.
- Nivån ligger långt över den vanliga, eftersom det har regnat under en lång tid i vinter och regn avdunstar inte lika mycket vintertid, som det gör vintertid. Vattnet rinner av långsamt och sjöarna fylls upp i långsam takt och det här händer då och då, säger han.

Någon risk för översvämning finns inte i dagsläget, säger Torgny Lindgren, som reglerar dammluckorna i Tämnarån vid Ubblixbo.
- Nivån ligger tio centimeter över den som vi brukar ha sommartid och det har inte fallit mycket snö i år. 1966 låg det 80 centimeter hårt packad snö här redan vid trettonhelgen och det året var vattennivån 130 centimeter högre än i dag. Det är den högsta nivån vi har haft sedan sänkningen av Tämnaren 1953. Nu har den mesta snön smält, säger han.

Någon fara ur miljösynpunkt finns inte heller, tror Ulf Blomqvist.
- Jag kan inte se några nackdelar, men eftersom det är ett flackt landskap inträffar översvämningar lätt. En stor del av naturvärdena hänger ihop med fluktuerande vattenflöden, säger han.
Torgny Lindgren menar att folk får lära sig leva med översvämningar.
- Allt eftersom att vattennivån har sjunkit har det byggts på mark som tidigare låg under vatten och det glömmer många när ån svämmar över, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om