Fester ska locka till 400-årigt värdshus

Lövstabruks värdshus slår upp portarna på nytt i april. Nya entreprenören Minna Fröjdholm satsar på biergarten, surströmming och grillaftnar för att locka gäster.

"Man måste satsa men man har ingen aning om man får pengarna tillbaka," säger Minna Fröjdholm, entreprenören bakom verksamheten på värdshuset.

"Man måste satsa men man har ingen aning om man får pengarna tillbaka," säger Minna Fröjdholm, entreprenören bakom verksamheten på värdshuset.

Foto: Jeanina Santiago

Tierp2024-04-13 16:30

Från april kommer det att vara öppet enstaka helger, men från och med juni kommer det att vara öppet hela veckan. Det blir också en rad evenemang i sommar.

– Vi kommer att anordna en 1700-talsfest i juli och surströmmingspremiär och Bellmansafton i augusti. Och en Ölets dag, då vi skapar en biergarten utomhus. Det kommer också att bli grillaftnar, säger Minna Fröjdholm, entreprenör för verksamheten.

undefined
Vyn från värdshuset: Lövstabruks herrgård.

Värdshuset i Lövstabruk kommer även att satsa på övernattande gäster och konferens. Planen är att hålla öppet på kvällarna.

Lövstabruk var på 1660-talet landets största järnbruk med två masugnar och tre hamrar för vallonsmide. Men de flesta byggnaderna från 1700-talet.

undefined
Värdshuset har varit igång sedan 1700-talet, enligt Lukas Arvidsson, organist i Lövstabruk, samt värdshusets stamkund.

– Hela bruket brann 1719 när ryssarna invaderade. Mellan 1720 och 1730 återuppbyggdes det som vi ser idag, säger Lukas Arvidsson, organist i Lövstabruk

Värdshuset har varit igång sedan 1700-talet.

Minna Frödholm uppskattar särskilt att värdshusets fasad påminner henne om Sydafrika, där hon tillbringat sin vintertid de senaste åren.

– Värdshusets fasad är i Cape Dutch-stil, vilket är karakteristiskt för Kapstaden, en gång en holländsk koloni, säger hon. 

undefined
Emma Björkås är värdshusets nya restaurangchef. Hon drev tidigare en restaurang, Skeppsvarvet, i skånska Limhamn.

 På fråga om utmaningar svarar Minna Fröjdholm så här:

– Det känns verkligen som att köpa grisen i säcken här. Man måste satsa men man har ingen aning om man får pengarna tillbaka. Däremot är det en stor utmaning och spännande att locka fler till orten, säger hon.

Lövstabruk och vallonerna

Louis De Geer, en industri- och köpman med nederländska rötter, förvärvade Lövstabruk under 1640-talet. Idag är De Geer ett av de mest förekommande vallonska släktnamnen i landet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!