Vårdpolitiker avvisar kritik från revisorer
Kommunrevisorerna i Tierp riktar kritik mot vård- och omsorgsnämnden för bristande ekonomisk styrning. - Anmärkningen för att vi överskred budgeten med 5,7 miljoner 2003 får vi acceptera. Däremot har jag ingen förståelse för kritiken att våra sparåtgärder är till men för verksamheten och de skapar oro bland personalen, säger nämndordföranden Börje Wennberg (s).
Anmärkningarna togs upp på kommunfullmäktigemötet i april och nämndens ordförande Börje Wennberg fick då i uppdrag att komma med en förklaring till nästa fullmäktigemöte i juni.
Nämnden har i flera år dragits med stora underskott. Därför har den haft fullmäktiges uppdrag att skära ned på sina kostnader genom att ta bort platser i gruppboenden och äldreboenden i enlighet med boendeutredningens slutsatser.
Fungerar dåligt
Nämnden fick också en skärpt uppmaning från kommunstyrelsen att göra det skyndsamt. Resultaten blev Björkgårdens avveckling och en omorganisation, som syftar till att förbättra enhetschefernas ekonomiska kontroll.
Nämnden har även startat en vårdtyngdmätning och en tidkodning av personalens arbete för att kartlägga var de nedskärningsbara kostnaderna finns. Men inget av detta har fungerat bra.
- Nej, det finns inget bra system för vårdtyngdmätning som passar kommunens verksamhet och med tidkodningen har det varit många tekniska problem, förklarar Börje Wennberg.
Det som bekymrar honom mest bland anmärkningarna i revisionsberättelsen är att sparåtgärderna har skapat oro bland personalen.
Har motsatt uppfattning
- Oron kan inte vara ett skäl för nämnden att avstå nödvändiga åtgärder. I så fall skulle man inte kunna göra någonting. Jag förstår heller inte att revisorernas anmärkning att omorganisationen har varit till men för verksamheten. Det är ett löst påstående som inte går att bemöta. Tvärtom får jag många signaler om att vi har en bra verksamhet, säger Börje Wennberg.
Han tillbakavisar också påståendet att skärpta sparåtgärder i enlighet med Boutreding II inte var förankrade i nämnden.
- 15 av 20 ledamöter i nämnden var nya efter det senaste valet. Det kan förklara varför några inte tyckte att de kände till uppdraget, men ingen har sagts så på mötena. Nämnden gjorde som revisorerna ville och avvaktade med ytterligare nedskärningar tills effekterna av Björkgårdens avveckling har utvärderats, säger Börje Wennberg.
Söker svar
Under senhösten kan det bli aktuellt med ytterligare nedskärningar. Det gäller i så fall en del av Vendelgården.
Till måndagens möte i nämndens arbetsutskott har två enhetschefer kallats för att förklara varför de överskrider sina budgetar kraftigt. Det är Gunnar Olsson vid Wesslandia och Ann-Marie Åkerman vid kommunens sjuksköterskeenhet.
- Hur kan det komma sig att Wesslandia gör av med mest pengar trots att vårdtyngden inte är störst där och varför går det åt dubbelt så mycket tid i hemtjänsten i Karlholm som i Örbyhus? Det är frågor som jag vill ha svar på, säger Börje Wennberg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!