Det tycker Stiftelsens Strömsbergs Bruks Industriminnen. Med en skrivelse till Tierps kommun försöker stiftelsen få draghjälp och uppmärksammar sin ansökan om reservatsbildning till länsstyrelsen. Där framhålls att både stiftelsen och länsstyrelsen anser att hela bruksmiljön – inte bara de historiska fastigheter som ägs av stiftelsen – bör omfattas av ett reservat. Det förutsätter att alla inblandade parter, inklusive kommunen, är på samma linje.
Stiftelsen anser att ett beslut om kulturreservat för Strömsbergs bruk skulle få nationell betydelse. Bland landets omkring 40 kulturreservat och drygt 3 000 naturreservat, finns inget som avser ett sammanhållet vallonbruk. Strömsbergsmiljön är unik, med samtliga karakteristiska byggnader bevarade och är redan i dag klassat som ett riksintresse enligt miljöbalken. Att ytterligare höja brukets bevarandestatus skulle enligt stiftelsen ge bättre möjligheter till långsiktigt underhåll och bevarande, till fördel för den utveckling av besöksverksamhet som stiftelsen siktar på.
Reservatsbildning är en lång process och Strömsberg är inte den enda möjliga platsen. Länsstyrelsen väntas under 2016 påbörja en djupare utredning i frågan om länet ska ha fler kulturreservat, i så fall vilket eller vilka och om exempelvis en typisk bruksmiljö är ett lämpligt alternativ.
Tierps kommun kan redan stoltsera med det först beslutade och invigda av länets två kulturreservat. Lingnåre invigdes 2004 som sådant med syfte att uppmärksamma och bevara kulturlandskapet med spår från vikinga- och medeltid. Linnés Hammarby är länets andra kulturreservat och invigdes 2007.