Avsikten med ett närvårdscentrum är att genom större samverkan och samplanering och tydligare samverkan mellan landstingets och kommunens delar i vårdkedjan ska utntyttja de gemensamma resurserna bättre.
– Man ska använda de resurser och vårdplatser vi redan har, så att ett plus ett blir mer än två.
Det sa norra länsdelsberedningens ordförande Inga Alm (C), efter att hon på torsdagsförmiddagen tillsammans med hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Anna-Karin Klomp (KD) besökt geriatriken i Tierp, där de träffade avdelningens verksamhetschef Peter Dons-Möller och Lena Stigsdotter, chef för geriatriken i hela landstingsområdet.
UNT har tidigare berättat att organisationsmodellen för ett närvårdscentrum i Tierp har tre huvudinriktningar och torsdagens inriktningsbeslut följer samma prioriteringar:
+ Bygga upp närvårdsplatser för bedömning, utredning, behandling, rehabililtering och palliativ vård för äldre.
+ Samverka kring hälsoförebyggande arbete för barn och unga.
+ Bygga upp en integrerad missbruksvård.
Förutom utökad samverkan för bättre resursutnyttjande säger Anna-Karin Klomp (KD) att det även kan bli aktuellt att flytta mer specialistvård till Tierp.
– För att slippa skicka patienter till Uppsala.
Och utan att i dagsläget vilja ange vilka specialistområden det gäller, säger hon och Inga Alm (C) att det kan gälla alla specialiteter på det geriatriska området, det vill säga vården av äldre sjuka.
Tierps kommun har redan fattat de beslut som är nödvändiga för att ingå i
satsningen på närvårdscentrum.
– Både kommunen och landstinget visar nu en vilja att släppa kontrollen över de egna resurserna, för att utvecklas tillsammans, säger Anna-Karin Klomp.
Att närvårdsenheten i Östhammar hade en knagglig start våren 2011 vad gällde organisation och bemanning menar Anna-Karin Klomp och Inga Alm inte är en relevant jämförelse. Möjligen gick det lite fort, men i Östhammar var också utgångsläget annorlunda och vissa specialistresurser hade redan flyttats.
I Tierp finns inga sådana planer utan tvärtom en stabil verksamhet med vårdcentral, akut, geriatrik och psykiatri, även om den sistnämnda inte drivs i landstingsregi.
Närmast ska den politiska styrgruppen för närvårdscentrum fördjupa beslutsunderlaget med förslag till omfattning och tidsplan samt beräkna vad den nya samverkansmodellen väntas kosta.
Frågan om ett närvårdscentrum i Tierp kan åter bli aktuell för hälso- och sjukvårdsstyrelsen tidigast vid novembersammanträdet. Politikernas förhoppning är att det konkreta arbetet kan komma i gång inom de närmaste åren.