Vårdcentralerna får mer akutansvar

Bättre för patienterna och minskat tryck på närakuten och storakuten vid Akademiska sjukhuset. Det är målet för ett pågående arbete i Uppsala läns landsting med att ge vårdcentralerna utökat ansvar för akutsjukvård.

Vårdcentralen i Tierp ska avlasta Akademiska sjukhuset.

Vårdcentralen i Tierp ska avlasta Akademiska sjukhuset.

Foto: Christer Bergström

Tierp2012-09-26 09:03

På måndagen beslutade hälso- och sjukvårdsstyrelsen att ge hälso- och sjukvårdsdirektör Annika Brehmer i uppdrag att utreda förutsättningarna för och konsekvenserna av att akut omhändertagande av patienter ska ingå i vårdcentralsuppdraget. En första delrapport ska vara klar i januari 2013 och utredningen tar sikte på de akutpatienter som inte kräver sjukhusets resurser på längre sikt.

Landstingsrådet Ludvig Larsson (FP) redogör för grundtankarna som ska göra det lättare för patienter att nå primärvården på andra tider än i dag och som på sikt öppnar för dygnet runt-vård vid flera av landstingsområdets vårdcentraler. Han använder begreppet ”bättre omhändertagandenivå” och syftar på att patienterna inte ska behöva åka till någon av storakuterna.
– Det blir bättre för patienten och billigare om man kan få kontakt med sin vårdcentral även utanför kontorstid. Vi försöker gå mot ett ökat akut omhändertagande utanför storakuterna. Vi ser att vi har alldeles för hög belastning på våra sjukhusakuter. Det här kan vara ett sätt att avlasta, säger han.

Utökat vårdansvar på andra tider än i dag ska alltså bakas in i uppdraget till vårdcentralerna, oberoende av om de är drivna av landstinget eller av någon annan aktör. Och med det utökade uppdraget ska också följa ett ersättningssystem som täcker in detta.

Ludvig Larsson betonar att planerna på förändrat vårdscentralsuppdrag inte är tänkt att innebära några förändringar för verksamheterna vid dagens akutmottagningar i Tierp och Östhammar.
– Vi anser att akuterna i Tierp och Östhammar behövs och ska finnas kvar, säger han.

Dessa båda stora vårdcentra ses alltså som självklara. Vilka andra vårdcentraler i landstingsområdet som kan bli aktuella för utökad akutvård och vilka förändringar i teknik och kompetens som därmed kan behövas är inte klart.
– Det blir förmodligen de vårdcentraler som redan i dag är lite större, som har utrustning och som kan tänkas ta på sig ett större ansvar för akut omhändertagande, säger Ludvig Larsson.

Någon tidsplan för förändringen är heller inte bestämd. I väntan på utredningen om organisation och finansieringsformer drivs länets akutmottagningar vidare i nuvarande regi och med nuvarande modeller för finansiering.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!