Det var i juni i fjol som Erik Bergström och Magnus Lindberg tog över livsmedelsbutiken på Centralgatan. Men det är först nu som kunderna börjar se att det händer saker.
– Efter sommaren började vi projektera hur vi skulle gå till väga. Första steget var att börja förändra bakom kulisserna. Vi rev ned lagerfrysar och -kylar och byggde upp allt nytt före årsskiftet. Steg två var att bygga om i butiken och det arbetet började vi med i början av januari, berättar Erik Bergström när han och Magnus tar emot mig inne på kontoret. Ett rum de inte vill tillbringa alltför mycket tid i.
– Vi är inga kontorsmänniskor. Det är arbetet ute i butiken som är roligast, det är då vi får möjlighet att träffa kunderna, säger Magnus Lindberg.
Erik Bergströms pappa drev de två Rätt Pris-butikerna i Uppsala fram till 2005 då han sålde dem vidare till Willys.
– Det var på den vägen jag kom in i branschen. Jag började sommarjobba och jobba extra där och sedan blev det heltid, säger Erik.
– Jag har också varit i livsmedelsbranschen i hela mitt yrkesverksamma liv, säger Magnus som arbetade som butikschef på Willys på Kungsgatan i Uppsala innan han och Erik bestämde sig för att satsa gemensamt.
2008 fick de chansen att ta över Hemköpsbutiken på Västertorg i stadsdelen Eriksberg i Uppsala. De tvekade inte utan slog till direkt och kommer att driva den butiken parallellt med butiken i Tierp. De trivs med att jobba tillsammans och kommer fortsätta att göra så.
– Det är vår styrka att vi är två och det gör jobbet mycket roligare. Någon av oss kanske har en idé, sedan kan den andre lägga till något så att det blir ännu bättre, säger Erik Bergström.
När allt är klart kommer de att fördela sin arbetstid mellan de två butikerna. Just nu läggs all kraft på att få allt det nya på plats i Tierpsbutiken som de verkligen gör om från grunden.
– Det här ska vara en modern butik med färskvaruprofil, säger Magnus Lindberg.
Det lokala är viktigt i satsningen. De kommer att köpa in kött från Faringe Kött och Slakt som de sedan kommer att mala och stycka på plats i butikens innandömen där ett helt nytt styckrum ska inredas. Andersson & Tillman i Uppsala ska leverera charkprodukter och kaffet kommer bland annat från Lindvalls i Uppsala.
De förkastade ganska snabb idén om att ha en manuell disk i butiken.
– Det är en jättechansning som kan gå snett om man inte får snurr på det, säger Magnus.
– Öppen hantering av till exempel fisk kräver så otroligt mycket, tillägger Erik.
De har valt en medelväg som ger kunderna möjlighet att beställa uppläggningar på fat av till exempel rostbiff. De kommer också att göra egna smörgåstårtor och baugetter med olika fyllningar.
– Vi blev tagna på sängen över hur mycket smörgåsar det går åt, säger de..
Vi går en rundtur i butiken. Vissa avdelningar är klara medan det återstår en del arbete på sina håll. In till rummet där bake off-brödet ska gräddas är det en öppning så att bröddoften ska kunna spridas i butiken. En liknande öppning har tagits upp till charkrummet.
Tillgängligheten är något de prioriterar när de nu har chans att inreda en butik efter eget huvud. Flödet är viktigt, det ska kännas naturligt att gå från avdelning till avdelning. Gångarna kommer att vara så breda att två kundvagnar ska kunna mötas. Investeringarna i modern utrustning gör att energiförbrukningen har halverats.
Det finns fyra större livsmedelsbutiker i centrala Tierp, men det skrämmer inte Erik och Magnus.
– Vi tycker att det är bra med konkurrens, det tvingar oss att vara på tårna, säger Erik.