Vallonöl bryggs på nytt i Lövstabruk

Konsten att brygga gott och starkt öl har gamla anor i vallonbruken. I Lövstabruk tänker Leufstabruk bryggeri AB väcka liv i den gamla traditionen att framställa ett ädelt öl, närmare bestämt en belgisk ale.

Anders Holmstedt är en av personerna bakom det nybildade aktiebolaget Leufstabruk bryggeri.

Anders Holmstedt är en av personerna bakom det nybildade aktiebolaget Leufstabruk bryggeri.

Foto: Christer Bergström

Tierp2011-03-21 15:06

Anders Holmstedt är en av personerna bakom det relativt nybildade Leufstabruk bryggeri AB.
När vi träffas i den gamla byggnaden, från 1770-talet, som förr var sadelmakar- och tapetserarverkstaden, men som nu för tiden fungerar som bryggeri åt föreningen Lövstaölets vänner, berättar han om planerna.
– Det som lett fram till att Leufstabruk Bryggeri AB för närvarande arbetar intensivt med att komma i gång med en kommersiell produktion av öl är bland annat det stora och livliga intresse som finns inom Lövstaölets vänner att brygga öl.

Föreningen bildades 1999 och har i dag 250 medlemmar. Medlemmarna har regelbundet bryggt öl för eget bruk.
– Nu vill vi helt enkelt gå vidare med att producera ölet kommersiellt, säger han.
Som medlem i föreningen kan man boka upp sig för att använda den bryggutrustning som finns här i sadelmakar- och tapetserarverkstaden. Jäsning och omtappning gör sedan varje medlem hemma hos sig själv.
– För kommersiell framställning krävs flera tillstånd för att få sälja och tillverka och det är något vi jobbar på att få. Visst skulle vi kunna använda det bryggverk som finns här i dag, men lokalen är något för liten för att lagra malt och flaskor. Därför försöker vi finna en annan lokal i Lövstabruk. Och vi har en på gång, säger Anders Holmstedt.

Ytterligare en detalj som Leufstabruk bryggeri AB jobbar med är att komplettera utrustningen. Bolaget skulle behöva ett s k bryggverk till, alltså en utrustning för att brygga öl.
Sedan 1999 har alltså Lövstaölets Vänner, en av Sveriges största ölhembryggareförening, hållit liv i bryggandet i Lövstabruk. Men redan 1768 byggdes ett mälteri för att få malt till bryggning av öl och det är det äldsta bevarade i landet.
Här i Lövstabruk var behovet av öl under 1700- och 1800-talen stort. Konsumtionen kunde ligga på flera liter per person och dag. Öl hade en central ställning i gamla tiders hushåll och den salta maten skapade en brännande törst och då behövdes mängder av öl för att släcka törsten.

Vallonerna förstod även konsten att framställa ett ädelt öl som tålde lagring, till och med så ädelt att det i Lövsta dracks i småglas.
Ölet var drycken vid högtidliga tillfällen och en av årets stora händelser var midsommarfesten.
Anders Holmstedt hoppas att ölet från Lövstabruk snart ska börja säljas.
– Vår ambition är att sälja flera sorters öl, men vi börjar med en belgisk ale, ett mellanmörkt, bärnstensfärgat öl. I första hand säljer vi till vallonbrukens krogar och andra som har serveringstillstånd. Det som driver oss är intresset att bevara hantverket och traditionen att brygga öl, säger Anders Holmstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!