Susanna Ljungberg växte upp i en familj där strikt arbetsmoral och socialdemokratiska värderingar lärdes ut. Men i den miljön kände hon sig aldrig hemma. Hon ville ha mer frihet för individen. Därför engagerade hon sig i Folkpartiet där hon stannade under två valkampanjer. Till sist fick hon höra talas om Enhet. Deras syn på människans existens i motsats till den så kallade arbetslinjen tilltalade henne. Därför engagerar hon sig som kontaktperson för partiet i Tierp.
– Jag tror att det här ligger i tiden. Människor vallas in med färdiga föreställningar om hur allting ska vara. Vi måste få vara människor istället för maskiner. Alla ska få utvecklas som de vill och välja de vägar i livet som de själva tycker är viktiga, säger hon.
Trots att partiet är okänt för de flesta, har det funnits i snart 25 år. Det grundades av egenföretagaren Ulf Wåhlström som ägnade sig åt frågor kring meningen med livet samt studier i kvantfysik och filosofi. Han betonade särskilt hur människans inre och yttre samhällsutveckling måste ske tillsammans – som en enhet. Sedan dess har medborgarlön, pacifism, lokalt beslutsfattande och sex timmars arbetsdag vuxit steg för steg till konkreta punkter in i partiprogrammet.
Till årets val har "existenslinjen" kommit till, som enligt deras hemsida ämnar skapa ett samhälle där arbete inte ska utgöra en lika central del av människans liv. Existenslinjen tilltalar Susanna Ljungberg.
– Jag tror att jobblinjen som många partier förespråkar är helt galen. Jag tror att om man jobbar mindre så blir man mer kreativ. En människa är nyfiken och kreativ till naturen. Om man går ner till sex arbetstimmar kommer man må bättre och ta tag i idéer som man haft förut, säger hon.
Hon jobbade själv heltid innan hon drabbades av en stressrelaterad sjukdom. Därför tackade hon nyligen nej till ett erbjudande om en heltidsanställning och jobbar i dag trettio fem procent. Det fungerade inte att vakna tidigt på morgonen och arbeta till sent på dagen. När hon jobbar kan hon inte göra det hon egentligen vill, som att måla, njuta av livet hemma, eller jobba extra på hennes villkor.
Utvecklingen av lokala samhällen och röster är någonting som både Susanna Ljungberg och Enhetspartiet tycker är särskilt viktigt. Hon är ganska nöjd med Tierps kommun och lyfter exempelvis fram kommunens planer på att gräva odlingslotter som positivt. Men hon tycker även att vissa saker kan förbättras och efterlyser miljövänliga åtgärder som att bearbeta området kring Tämnarån för att framhäva vattnet. Dessutom hoppas hon att människor börjar köpa lokalproducerade produkter.
– Här i Tierp har man exempelvis frågestunden innan kommunfullmäktige, så absolut lyssnar man på folket. Men det kanske finns andra sätt att jobba på som inte är traditionella, som att alla ska få vara med på ett nytt sätt och själva komma med förslag, säger hon.