Om krisen kommer – så kan kommunen värma upp ditt hus

Om elkrisen skulle slå till mot Tierp så kan kommunens och TEMAB:s fjärrvärmekunder vara lugna. UNT besöker TEMAB:s reservkraftsanläggningen för att se hur förberedelserna ser ut i oroliga tider.

Tomas Ulväng är vd på TEMAB. Bakom sig har han en enorm hög med träflis som kommer bli bränsle till de två huvudpannorna. Högen innehåller bränsle för ungefär fem dagar.

Tomas Ulväng är vd på TEMAB. Bakom sig har han en enorm hög med träflis som kommer bli bränsle till de två huvudpannorna. Högen innehåller bränsle för ungefär fem dagar.

Foto: Oscar Söderman

Tierp2022-11-05 12:00

Det statliga affärsverket Svenska Kraftnät har tidigare i år skrivit att risken för bortkoppling av el i vinter har ökat.

Tierps Energi och Miljö AB:s (TEMAB) levererar fjärrvärme till många av kommunens lokaler, som till exempel vårdcentralen och äldreboenden. Skulle något slå ut elnätet så är TEMAB ansvarig för att lokalerna ändå levererar värme.

undefined
Tomas Ulväng är vd på TEMAB. Bakom sig har han en enorm hög med träflis som kommer bli bränsle till de två huvudpannorna. Högen innehåller bränsle för ungefär fem dagar.

När UNT besöker reservkraftsanläggning för fjärrvärme i centrala Tierp är säkerheten och sekretessen hög. Fotografering i lokalen, utöver detaljbilder, är förbjudet.

Vad händer med fjärrvärmeproduktionen i Tierps kommun om krisen eller kriget kommer? 

Tomas Ulväng, vd för TEMAB, och Henrik Sandin, drifttekniker och säkerhetsansvarig, har svaren, men mycket får de inte dela med sig av på grund av säkerhetsläget i världen.

undefined
Inne i reservkraftsanläggningen råder hög sekretess, endast detaljbilder som denna fick dokumenteras. I och med det ändrade säkerhetsläget i världen har säkerheten i lokalen höjts.

– Vi måste kunna hantera en kris, det är en del av vårt jobb, säger Tomas Ulväng.

De finns tre olika uppvärmningsmetoder, oberoende av varandra, för att säkerhetsställa leverans åt de 486 fjärrvärmekunderna i kommunen.

undefined
Träflis i enorma mängder matas in till de två primära värmepannorna. Varje dag eldas 2000-2500 kubikmeter flis i anläggningen.

Huvudanläggningen är separat från reservkraftsanläggningen och inhyser den primära produktionen. Där finns två huvudpannor med träflis som bränslekälla. När det blir strömavbrott eller om huvudvärmepannorna skulle bli oanvändbara så kickar reservpannor med pellets igång.

Om hela huvudanläggningen skulle sluta fungera så kan "nödlösningen", tre dieseluppvärmda pannor, ta över produktionen. 

undefined
Så här ser oljepannorna ut som förser TEMABs kunder med fjärrvärme vid en krissituation. Inuti pannorna är det konstant runt 80 grader så att de förblir startklara. Annars hade det tagit flera timmar att starta dem.

HVO-dieseln som TEMAB använder i reservkraftsanläggningen håller sin kvalitet i flera år, menar Henrik Sandin. Exakt hur mycket diesel företaget har i reservlager är hemligt, men det finns nog för att hålla anläggningen i gång i flera månader.

Alla TEMAB:s värmepannor styrs digitalt via ett intranät, men samtliga är också fullt kapabla att gå i bruk manuellt. Om bolaget skulle bli utsatta för en hackerattack så kan de fortfarande producera fjärrvärme.

undefined
Inuti träflispannan brinner det hett, runt 800-900 grader.

Eftersom TEMAB är ett kommunalt bolag har det ett visst allmänansvar att förse befolkningen med värme. Skulle det exempelvis bli ett långvarigt strömavbrott har de en skyldighet att förse "kritiska" kunder med värme, både privata och kommunala.

– Vi måste följa det som kommunen bestämmer. De tar fram en plan över vilka som behöver vatten eller värme vid en kris och den måste vi följa, säger Tomas Ulväng.

undefined
Vid strömavbrott så gör denna dieselmotor i beredskapsanläggningen att oljepannorna kan förse TEMABs kunder med fjärrvärme, förutsatt att kunden har en egen reservkraft på sin ände. Något som alla "kritiska" kunder har.
Så fungerar fjärrvärme

Vatten hettas upp genom förbränning i värmeverket. Vattnet skickas sedan ut genom isolerade rör under marken. I varje byggnad som ska värmas upp finns en värmecentral. I centralen finns en värmeväxlare som överför värmen, men inte vattnet, till byggnadens eget värmesystem. Det avkylda fjärrvärmevattnet leds sedan tillbaka till värmeverket för att värmas upp igen och fortsätta sin resa tillbaka ut i fjärrvärmesystemet.

Källa: Vattenfall.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!