Vad är simkunnighet? Nu är det bestämt.

Simkunnighet är i dag ett konkret och mätbart mål. Läroplanens tidigare, lite flytande, beskrivning av begreppet är borttagen och sedan 1 september 2007 är det kort och gott 200 meter som gäller, varav 50 på rygg.

Simlärarassistenterna Linnea Jansson och Julia Correia de Verdier tränar en nybörjargrupp i Aspenbadets bassäng.

Simlärarassistenterna Linnea Jansson och Julia Correia de Verdier tränar en nybörjargrupp i Aspenbadets bassäng.

Foto: Ann Svalander

Tierp2008-06-26 00:01
- Den lite flummiga skrivningen i läroplanen från 1994, att en elev i femman förväntas "kunna simma och hantera nödsituationer vid vatten", visade sig uppfattas väldigt olika av rektorer landet över, säger Anders Wernesten på Svenska Livräddningssällskapet (SLS).

SLS och Simförbundet har tryckt på hos utbildningsdepartementet för att kraven skulle bli tydligare och i fjol antogs det nya målet som slår fast att alla elever i årskurs fem ska ha god vattenvana, vara trygga i vatten, kunna hantera nödsituationer, ha grundläggande kunskaper om bad, båt och isvett, och kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.
- Nu kan vi kontrollera att man faktiskt också når det målet, och det kommer vi att checka av hos alla kommuner nu under våren 2009.

Bakgrunden till SLS:s ansträngningar att få konkreta mål för simundervisningen var att simkunnigheten börjat sjunka kring 1990.
- Den nedåtgående trenden var oroande, man satsade inte på simundervisning på samma sätt längre, säger Anders Wernesten.

Men vad är det som säger att man "kan simma" för att man klarar just 200 meter? Om man trillar i 300 meter från land då?
- Det är faktiskt inte alls avståndet som är viktigt, det är den tid det tar att simma 200 meter som är avgörande. En duktig simmare gör 200 meter på 1,56 minuter, men för en vanlig Svensson tar det kanske fem minuter. Under den tiden räknar man med att omgivningen hunnit reagera och skaffa hjälp. Kravet på 50 meter ryggsim innebär dessutom att man vågar vända sig i vattnet - och att man har en chans att ligga och flyta och få lite vila.
FAKTA

Simborgarmärket
Simborgarmärket är ett klassiskt bevis på simkunnighet. Och ett förtjänsttecken som borde erövras årligen, för simkunnighet är färskvara - anser Svenska Livräddningssällskapet - tränar man den inte försämras den. Därför har märket, precis som majblomman, ett nytt utseende varje år. 2008 års simborgarmärke är grönt med guldkrans.
Ända från början, redan 1934, måste man kunna simma 200 meter för att avlägga simborgarprovet - samma krav som skolan nu skrivit in i läroplanen. Fler än som kan det tror sig kunna, det visade en undersökning som SLS gjorde 2006. Man frågade 2 000 vuxna. Av statistiken fick man fram att 2 miljoner svenskar inte trodde att de kunde klara 200 meter. Men när man sedan intervjuade den stora ja-majoriteten så var det i själva verket väldigt många som inte hade testat på tio år eller mer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!