Väcker liv i midsommardans

Midsommardansen återuppstår på gamla anrika Verstuberget i Hållnäs. En gång dansmetropol. Efter en femton år lång Törnrosasömn får här danssugna sitt lystmäte igen.

Danserna på Verstuberget har en lång tradition. Efter att legat nere i 15 år återuppstår midsommardansen, berättar Per-Erik Karlsson.

Danserna på Verstuberget har en lång tradition. Efter att legat nere i 15 år återuppstår midsommardansen, berättar Per-Erik Karlsson.

Foto: Christer Bergström

Tierp2016-06-23 07:00

– När vi fick veta att det inte blir någon midsommardans i Lövstabruk i sommar fick vi idén att ta upp den gamla traditionen med midsommardans här i Edvalla på Verstuberget, förklarar Per-Erik Karlsson vid arrangörsföreningen Hållnäs hembygdsförening.

På midsommardagen intar bandet Voize scenen på Verstuberget. Det generöst rymliga dansgolvet och scenen är under tak, så om vädrets makter ställer till det kan ända dansen genomföras.

En affisch vid Verstubergets dansbana visar att här har danser ordnats från 1920-talet. Dagens dansbana som vi nu ser här byggdes på 1980-talet. Per-Erik Karlsson har varit med och jobbat på Verstuberget och hembygdsföreningen i cirka sextio år och har perspektiv på danserna liksom den övriga verksamheten.

– Som tonåring blev jag engagerad med att ansvara för pilkastningen i samband med danserna. Sedan har mina uppgifter svällt enormt. Publikrekordet för danserna är omkring 2 800 betalande. Snittet låg på mellan 1 500 och 2 000 personer, berättar Per-Erik Karlsson som minns när Lasse Berghagen var på besök:

– Regnet öste ner. Det hade aldrig regnat så mycket en danskväll. Ett trettiotal fullastade bussar var bokade. Det var osäkert om arrangemanget kunde genomföras... Klockan nio på kvällen slutade det regna, dansen räddades, säger han.

Den senaste midsommardansen var år 2002. På senare år har hembygdsföreningen ordnat en och annan nostalgidans vid andra tidpunkter på sommaren.

– Det blev mindre och mindre publik och det blev svårt att få frivilliga att ställa upp, förklarar Per-Erik Karlsson om varför danserna dog ut.

Men nu lever dansen på Verstuberget upp igen.

Per-Erik Karlsson vågar sig inte på en gissning om hur mycket folk som kommer, men polisen tror på 1 000 personer.

– Efter möten med polisen måste vi ha tio ordningsvakter på midsommardagen. Vakterna kostar mer än gaget till Voize. Vi räknar med att publiken kommer från olika håll i trakten. Precis som förr kommer säker många cyklandes från grannbyarna Slada, Sikhjälma, Gudinge, Fågelsundet, Rossholm, Fagerviken... Traditionen av midsommardans på Verstuberget är något som sitter i folksjälen här ute. Vi ser fram mot midsommardansen. Det är otroligt roligt att den är tillbaka!

christer.bergstrom@unt.se 018-478 13 55

Midsommar i Tierp, Älvkarleby och Hedesunda

Kl 11 i Gudinge hamn. Kom med blommor så klär vi midsommarstången tillsammans! Vi dansar ”små grodorna...”, köper lotter och fikar ur medhavd fikakorg. Vi tar gärna emot vinster.

Arr: Gudinge Intresseförening

Kl 13 tågar vi från lekparken i Brännhagen till Tobo Folkets Hus. Där blir det dans runt midsommarstången, fika lotterier och fiskdamm. För musiken står familjen Hogmark och andra spelmän. Även en trollkarl kommer på besök.

Arr: Tobo IF

Kl 14 blir det midsommarfirande med dans vid Hållnäs bygdegård

Midsommarfirande med dans kring stången, fiskdamm, program för barn TOTOO trollkarl, Svensk mästare i barmtrolleri.

Arr: Hållnäs hembygdsförening

Kl 14 startar midsommarfirande i Söderfors.

Vi tågar med majstången från templet till Ankarbacken med Brukskapellet i täten. (Kom gärna och hjälp till med att bära majstången.) Dans kring midsommarstången, musik av Söderfors Brukskapell. Chokladhjul, fiskdamm, lotterier, glass, korv, läsk och kaffe.

Arr: Söderfors hembygdsförening

Kl 15 drar midsommarfirandet igång på lekparken i Strömsbergs bruk.

Strömsbergs folkdansgille medverkar. Resning av midsommarstång, kaffeservering, lekar m.m.

Arr: Strömsbergs Bruksgille och NBV

Kl 13 Midsommarfirande på Slåttervallen, Gårdskär.

Traditionsenlig midsommarafton. Firandet börjar med traktoråkning kl 13, Majstångsresning kl 15.

Försäljning av laxmackor samt kaffeservering. Lotterier, fiskdamm för de mindre och bollkastning.

Arr: Gårdskär NU och Gårdskärs GIF

Kl 13 startar midsommarfirandet på Åsudden, Hedesunda. Hedesunda hembygdsgård ligger på Åsudden, ett historiskt och naturskönt rekreationsområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!