V i Tierp hoppar av rödgrön majoritet

Vägvalet om den ekonomiska politiken i Tierp har blottat en spricka i den rödgröna majoriteten. Nu väljer Västerpartiet sin egen väg.

Tierp2012-11-06 21:09

V lämnade ett eget budgetförslag med krav på skattehöjning. Vid tisdagens kommunfullmäktige deklarerade partiets gruppledare att V även lämnar samarbetet och sätter sig i opposition.
– Nu är det så att två partier inte vill samverka med det tredje. Därför kommer vi fortsättningsvis att vara oppositionsparti.
Så sa Vänsterpartiets gruppledare Urban Blomster i den allmänpolitiska debatten.

Bakgrunden är att V för att trygga en kommunal ekonomi i balans i ett eget budgetförslag inför 2013 föreslog 20 öres skattehöjning. Oavsett om sprickan är djup och bestående eller inte, så påverkar V:s övergång till att spela i opposition inte maktbalansen i Tierp. Den möjligen något mindre rödtonade, men fortsatt rödgröna, majoriteten med S+MP har egen övervikt med 25 av kommunfullmäktiges 49 mandat.

Vid fullmäktigemötet stod V-förslaget mot fyrklöveralliansens krav på 10 öres skattesänkning och majoritetens förslag om oförändrad skatt på 20,99, en nivå som även Sverigedemokraterna ställde sig bakom i sitt budgetalternativ.

Efter ungefär två och en halv timmes allmänpolitisk debatt och en paus för eftermiddagskaffe beslutade kommunfullmäktige enligt majoritetens förslag. Kommunalskatten i Tierp ändras inte 2013. Kommunstyrelsen ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) beskriver kommunledningens budget för det kommande året som ”stram och med bibehållen kvalitet”. I debatten beklagade han att man trots utfästelser om att sänka skatten stegvis 2013 och 2014 väljer att ligga still. Han hänvisade till det ekonomiska läget i Sverige och omvärlden och sa:
– Äldrevård måste bedrivas på samma sätt oavsett konjunkturläge. Detsamma gäller skolan. Detsamma gäller barnomsorgen.

Besluten om skatt och budget innebär att oppositionen inte fick något gehör för sina förslag, som vid sidan om annorlunda ekonomiska prioriteringar bland annat gällde läsa-skriva-räkna-garanti i skolan och inrättande av såväl näringslivschef som en kommunal energi- och miljöstrateg.

På ett sakområde visade majoritet och opposition en öppning gentemot varandra:
– Vi behöver göra något för att komma någonstans med arbetslösheten. Det sa Håkan Thomsson (MP) och tog upp en tråd från tidigare debattörer om kommunala initiativ för att motverka ungdomsarbetslösheten.

Till tisdagens kf-förlorare hör hundägarna. Både en grupp i Örbyhus som samlat namn för hundrastgårdar och Barbro Jurell (FP) som motionerat om samma sak. Kommunen kan bistå med mark, men kostnaden för arrende, stängsel, skötsel med mera kan inte kommunen ta på sig, svarar kommunledningen, som pekar på att hundägare kan bilda föreningar för att bli en motpart till kommunen i frågan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!