Utterstammen har länge riskerat att försvinna från vår svenska natur. Men på senare år har beståndet ökat och är sedan två månader tillbaka inte längre listad som hotad utan bara som "nära hotad". I Tierp har Tämnarån länge varit länge varit attraktiv för uttern med dess näringsrika vattendrag och goda vattenföring. Flertalet observationer av utterspillning har gjorts i anslutning till just Tämnarån.
Senast länsstyrelsen i Uppsala genomförde en inventering var 2012 – men när UNT efterfrågar rapporten så finns det inte någon.
– Tyvärr verkar det som att arbetet med att ta fram rapporten från inventeringen 2012 har prioriterats ned på grund av tidsbrist, säger Elisabeth Odhult, naturmiljöenheten för hotade växter och djur.
Elisabeth Odhult har inte själv ansvarat för framtagningen av analysen och det är på grund av rådande semestertider som den ansvarige på länsstyrelsen inte går att nå.
Själva inventeringen och fältarbetet gjordes av konsultföretaget MyraNatur som drivs av biologen och utterexperten Johanna Arrendal. Hennes uppdrag var att samla in rådata som länsstyrelsen i sin tur skulle sammanställa och analysera.
– Det var väl några veckors arbete, det är klart att det är synd. Kanske att jag ska erbjuda mig att analysera det åt dem, säger Johanna Arrendal.
Trots en utebliven analys så menar Johanna Arrendal att utterbeståndet ser bra ut i Sverige och särskilt i Uppland.
– Ja ni är faktiskt rätt bortskämda med uttrar. Det finns väldigt näringsrika vattendrag i länet vilket innebär att uttern trivs väldigt bra, säger Johanna Arrendal.
Just nu arbetar hon själv i samarbete med Trafikverket för att göra vägarna så uttervänliga som möjligt. Vanligast är att man bygger konstgjorda stränder under broarna där uttrarna kan passera. På många ställen installerar man även hyllvåningar en bit från marken där uttern kan placera sin spillning för att markera sitt bo. Sådana hyllplan finns exempelvis utplacerade strax söder om Kyrkbyn där Enstabäcken mynnar i Tämnarån.
Orsaken till utterns snabba återkomst är förbjudandet av miljögifter. Förr var det industrikemikalierna PCB som skadade utterbeståndet, då miljögiftet gjorde honorna sterila. Nu hotas det fiskjagande mårddjuret av nya gifter i naturen som hotar utterns tillväxt, exempelvis perfluorerade ämnen – som används till impregneringsmedel, brandsläckningsskum, papper, textilier, läder och rengöringsmedel.
Varför är just uttern så känslig mot miljögifterna?
– För att uttern hämtar sin mat i vattnet och står högt upp i näringskedjan. Därför är uttern mer känslig än exempelvis dess landlevande motsvarighet lodjuret, säger Johanna Arrendal.