Uttern har fått fäste i Uppland
Det ser ljust ut för uttern i norra Uppland. Stammen växer stadigt och i dag finns uppskattningsvis hundra djur i och omkring vattendragen i den norra länsdelen.
Foto: Scanpix
Hon ledde länsstyrelsens inventering av utterstammen vid Dalälven och norra Upplands kust 2006. Så sent som 1997 hittades inga spår efter utter vid Dalälven, men under inventeringen visade det sig att den hade återkommit.
- Det ser absolut bättre ut och vid hälften av de lokaler vi undersökte hittade vi utterspillning, säger hon.
Det är just spillning man letar efter vid inventeringar. Uttern använder den för att muta in sitt revir och spillningen har en distinkt och nästan angenäm lukt.
I spillningen återfinns för det mesta fiskrester och den lever i huvudsak av karpfiskar som mört, braxen, sarv, id och sutare. Men den sätter även tänderna i gäddor och Johanna Arrendal berättar om stora gäddhuvuden hon funnit vid inventeringen. Kräftor faller också i utterns smak och kusinerna på västkusten jagar krabbor.
- Uttern jagar ofta på nätterna och känner vattenrörelserna från fiskarna med morrhåren. Den brukar fiska i vatten som är upp till sex meter djupa, säger Johanna Arrendal.
Hon uppskattar att det finns cirka hundra uttrar i norra Uppland, och det får betraktas som en hög siffra med tanke på stammens dystra utveckling under 1900-talets andra hälft.
- Men det har kommit nya miljögifter som är ett mot hot uttern, säger Johanna Arrendal.
Även fällor för minkar och mårdar utgör ett hot. Johanna Arrendal pekar även på att fiskenät kan innebära döden för uttrar. Trafiken på vägarna är också ett problem och det har vuxit i takt med att bilismen och antalet vägar vuxit.
På söndagen presenterade hon resultaten från inventeringen för allmänheten i Folkets Hus i Karlholm. Cirka 70 personer lyssnade på hennes genomgång och efter dess slut begav sig sällskapet till Tämnarån för att leta efter utterspillning. Och här fanns det flera spår efter den snabbsimmande fiskaren.
- Den går gärna upp vid mynningar till bäckar och åar, men trivs även bra i fiskehamnar och tycker om att bygga bon under båthus och bryggor, och kan till och med gå upp bryggor för att markera sitt revir, säger Johanna Arrendal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!