Utrotningshotad fjäril finns i grustag i Tierp

Den utrotningshotade fjärilen Klöversobermalen håller på att dö ut i Sverige. I dag finns den bara i Uppsala län och här trivs den bäst i solvarma grustag.UNT följde med länsstyrelsens naturvårdshandläggare på inventering i Norduppland.

Här är några av de insektstyper  som trivs i varma grustag.

Här är några av de insektstyper som trivs i varma grustag.

Foto: Sanna Casson

Tierp2006-08-22 23:43
Solen hettar i det långsträckta grustaget som ligger i närheten av Tobo i norra Uppland. Maria Forslund från länsstyrelsen och konsulten Ingemar Frycklund är på plats med stora vita håvar för att fånga in fjärilar och för att få en uppfattning om vilken typ av insekter som trivs i området.
Förra året inventerades 20 grustag i länet och i år inspekteras ytterligare 11.
— Anledningen till att vi koncentrerar oss just på grustag är att hotade arter brukar trivas i sådana miljöer. De gillar den varma sanden och örterna som finns i området, säger Maria Forslund.
Den utrotningshotade fjärilen Klöversobermalen är liten som en nagel och den finns bara i ett fåtal länder. Utanför Sverige har den gråa fjärilen registrerats i Finland och i gamla vikingabyggnader i Ryssland.

Men det är inte bara Klöversobermalen som lockas av grustagens fina sand. Den gulsvarta bibaggen är ett annat exempel på en utrotningshotad art som trivs i området.
— Tyvärr finns det inte så många grustag kvar i dag. De har ansetts vara fula, men faktum är att det här är perfekta miljöer för många arter att leva i, säger Ingemar Frycklund.
För att grustagen inte ska växa igen informerar länsstyrelsen markägarna om hur området bör skötas. Det kan handla om man inte bör plantera tall som gör att de öppna ytorna växer igen eller att det är viktigt att bevara vattendrag som ligger i anslutning till grustagen.

Markägarna uppmuntras också att sluta ett naturvårdsavtal med länsstyrelsen om hur marken ska skötas, men ett sådant åtagande är helt frivilligt.
— Hittills har de flesta markägare varit positivt inställda till det här arbetet, sedan är det svårt att få alla nöjda. Det finns ju de som inte vill ha öppna ytor och behöver sin skog, säger Maria Forslund.
En av dem som uppskattar småkrypen i sitt grustag är Per Ove Rundlöf. Han kallar sig själv fritidsbonde och han har ägt grustaget utanför Tobo sedan 1980-talet.
— Jag tycker om att pyssla och röja upp i naturen och det känns riktigt spännande att det finns så många arter på den här marken, säger han.
Det tycker också hans plastbarnbarn Viktor Andersson-Fredriksson och Linus Andersson- Grönvall. De lånar naturvårdshandläggarnas håvar och springer runt och fångar citronfjärilar, spindlar och nyckelpigor. Men den ovanliga Klöversobermalen tycker de är ful.
—Ja, blåvingen är mycket finare, säger de.
Inventeringen av de 11 grustagen i Uppland kommer vara klar i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om