Utökade trafikkontroller på länets vägar

Polisen gör just nu utökade trafikkontroller i hela Uppsala län. Varje onsdag, torsdag och fredag fram till 12 maj ska all yttre personal - förstärkt med också all tillgänglig inre personal - ägna förmiddagarna åt att kontrollera länets fordon och förare.

Laglydig. Agda Karlsson från Skärplinge blåste negativt och polisaspirant Fredrik Molin kunde önska henne en fortsatt trevlig dag.

Laglydig. Agda Karlsson från Skärplinge blåste negativt och polisaspirant Fredrik Molin kunde önska henne en fortsatt trevlig dag.

Foto: Ann Svalander

Tierp2007-04-12 00:01
På onsdagsförmiddagen vinkades bilisterna in vid Tolfta kyrka utanför Tierp. Här kommer en 70-sträcka på 90-rakan strax innan 291:an gör en böj. De boende i Tolfta har klagat på att långt ifrån alla respekterar den begränsningen och velat få Vägverket att sänka hastigheten och öka trafiksäkerheten - det bor flera barnfamiljer i Tolfta - men ännu utan resultat.
@3a Text:- Vi brukar försöka koncentrera våra kontroller just till de ställen där folk upplever att det gärna går för fort, säger yttre befälet Mattias Hillerstig, som hanterade lasermätaren.

På ett avstånd av ungefär 300 meter kunde han "skjuta in sig" på de bilister som kom från Skärplingehållet och mäta hastigheten. Var den för hög vinkades fordonet in till parkeringen framför kyrkan där polisaspirant Fredrik Molin och polisinspektör Isabelle Lindberg väntade med böteslappen.
- Vi skriver ut böterna direkt om föraren erkänner fortkörningen, säger Mattias Hillerstig.
- Bara om man nekar skriver vi rapport och låter ärendet gå vidare till åklagare.
Men det är inte många som försöker hålla emot när de fått se laserns utslag.

Agda Karlsson är på väg från Skärplinge till Örbyhus för att hämta barnbarnet.
- Jag kör aldrig för fort. Jag vill ha mitt körkort kvar för jag skulle nog inte klara att ta ett nytt, säger hon.
- Det är bara bra att de kollar folk, det är så mycket dårar ute i trafiken, tycker Mats Mineur, som skulle vilja se kontroller alla helger plus måndag förmiddag.
Under onsdagsförmiddagen dirigerades också långt fler än bara fortkörarna in till kyrkan. Körkortet kontrollerades, liksom att bältet satt på, att skatten var betald och att bilen inte hade några uppenbara brister.
Och samtliga fick förstås blåsa. Tierpspolisen lägger särskilt mycket krut på utandningsproven. I fjol gjordes 6 366 stycken, i år har man satt målet till 7 000. Det är högre än det centrala direktivet. Räknat på hela länet kommer 67 000 förare att få blåsa i år, mot 53 000 i fjol.

Av det 30-tal bilister som på ungefär en och en halv timme vinkades av 291:an klarade alla det provet. Men sex för körde för fort. Den värste fartsyndaren fick böta 3 200 kronor efter att ha hållit 98 km/tim.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om