Utökad valfrihet i hemtjänsten

Alla partier utom Vänsterpartiet i Tierp ställer sig bakom en utökning av valfrihetssystem med ett andra steg som omfattar omvårdnadstjänster.

Tierp2012-05-29 18:33

Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagen och införandet av steg två ska ske successivt under 2013.
– Det här skapar en marknad för producenter som inte funnits tidigare och som kan utföra jobb även åt personer som inte är hemtjänsttagare.
Det säger kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S).
Även allianspartierna i opposition välkomnar utökningen av valfrihetssystem enligt LOV – lagen om valfrihetssystem.
– Vi är oerhört tacksamma för att ta steg två, säger Daniel Blomstedt (M).
– Vi ville ta det här steget från första början, säger Anna Ahlin (C).

Det första steget till ökad valfrihet infördes i Tierps kommun från 1 februari 2010, men omfattade endast servicetjänster, som enligt Bengt-Olov Eriksson endast utgör omkring 7-8 procent av verksamheten.
Fyra privata entreprenörer har hittills fått kommunens godkännande att utföra sådana tjänster.
– Det är bara en liten del av hemtjänsttagarna som valt någon annan än kommunen, säger Bengt-Olov Eriksson.
Men han anser ändå att kommunens erfarenheter efter införande av valfrihet är goda.
– Kunderna är nöjda, säger han.

Daniel Blomstedt fyller på med att understryka att LOV inte bara är en valfrihetsreform utan också en möjlighet till nytt företagande.
– Och samtidigt får vi en måttstock på kommunens verksamhet, säger han.
Den omvårdnad som omfattas av steg två kan gälla mathållning och avlösarservice men inte hälso- och sjukvårdshjälp. Däremot följer med tisdagens beslut även utredning om att införa steg tre, som ska omfatta exempelvis kontaktpersoner och boendestöd samt insatser enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Kommunstyrelsen har inte gjort någon bedömning av hur många nya entreprenörer som kan visa intresse när valfriheten utökas.
– Det är svårt att bedöma, men fler kan vara intresserade när kakan är större och volymmässigt är det här en större del, säger Bengt-Olov Eriksson.
Vänsterpartiet reserverade sig muntligt mot ks-beslutet men enligt kommunledningen visar det inte på någon ny oenighet inom det rödgröna kommunstyret.
– Vi har varit överens från första början om att vi inte varit överens, säger Bengt-Olov Eriksson.

För kommunstyrelsen redovisades en ny månadsuppföljning med brytpunkt sista april och som totalt sett visar på en bättre prognos.
– 6,6 miljoner kronor bättre skatteprognos än den förra men fortfarande sämre skatteintäkter än vi budgeterat, säger Bengt-Olov Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!